<< Vorige pagina

15 januari 2016

Amalgaam in De Brakke Grond


De dichtbundel ‘Amalgaam’ van de Zuid-Afrikaanse Carina van der Walt en de Vlaming Willy Martin werd met veel succes gepresenteerd in De Brakke Grond, het Vlaamse cultuurhuis in Amsterdam. Eerder stelden Carina en Willy hun experimentele duodichtbundel reeds voor in Vlaanderen. Dat konden we lezen in de PrincEzine van oktober vorig jaar. Dat dit nu ook succesrijk kon in Nederland, en dan nog wel in De Brakke Grond in Amsterdam, verdient onze aandacht. Tiny Kuiper-de Graaf, lid van afdeling Amsterdam, was erbij en genoot.

 

 

Voor hen die het nog niet weten: Carina is geboren in Welkom (Zuid-Afrika) en studeerde Afrikaans, Nederland en Swetswna aan de universiteiten van Potchefstroom en Tilburg. Ze woont en werkt thans in Nederland. Ze is essayiste en dichteres. Willy Martin is emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

Primeur

 

Willy introduceerde mede namens zijn duo-dichteres Carina van der Walt ‘Amalgaam’, een primeur als ‘een nieuwe Afrikaans/Nederlandse dichtbundel’, waarin de gedichten niet per taal gescheiden zijn maar alfabetisch op titel gerangschikt staan. Beurtelings lazen de dichters voor. De aanwezigen genoten van de gedichten en van de duiding die hierbij gegeven werd.
 

Springbokkie

 

De feestelijke presentatie werd bijgewoond door een zeventigtal geïnteresseerden, onder wie leden van de Orde van den Prince. De hartelijke ontvangst met het welkomstdrankje ‘Springbokkie’ maakte al voor de presentatie de tongen los. Bezoekers, die elkaar voor het eerst ontmoetten, raakten met elkaar in gesprek. Cora, ook een Orde van den Princelid, bleek een verrassing in petto te hebben. Zij zorgde voor een muzikaal intermezzo op viool waaronder twee miniaturen van Dvorák. ‘Romanza’ werd heel gevoelig en romantisch gespeeld.

 

Zuid-Afrikahuis

 

Jammer was het dat zo weinig leden van de afdeling Amsterdam gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging om naar de presentatie te komen. Het stormachtige weer was hier misschien debet aan. Zeker is dat zij een bijzondere avond met de presentatie van een prachtige bundel hebben gemist. Sponsoren van de bundel onder wie ‘De vrienden van het Zuid-Afrikahuis’ lieten bij monde van de heer Donner weten zeer trots en verguld te zijn met ‘Amalgaam’. Tijdens de borrel met typisch Afrikaanse hapjes na afloop werd geanimeerd verpoosd en vonden leuke gesprekken en ontmoetingen plaats met onder meer dames van Surinaamse komaf, die ook hun taal en schrijvers onder de aandacht brachten.
 


Reacties



Terug naar overzicht »