<< Vorige pagina

12 januari 2018

De Algemene Ledendag 2018: anders dan anders


De Algemene Ledendag, die op zaterdag 6 oktober 2018 georganiseerd wordt in Gelderland, gaat anders zijn dan voorheen. In welke opzichten? De gewestpresident van Oost-Nederland licht een tipje van de sluier op.

 

Nu wij met een grote groep uit het gewest Oost–Nederland en met assistentie van het gewest Holland druk bezig zijn met de organisatie van de Algemene Ledendag 2018, merken wij tot onze verrassing dat het thema 'Taal voor allemaal: over taalverwerving en alfabetisering' nog meer interessante en hoopvolle aspecten biedt dan wij van tevoren hadden kunnen bedenken.

 

Beleidsplan

 

Bij de keuze van ons thema zijn wij uitgegaan van de kerntaak van de Prince, namelijk de bestudering, de beleving en het naar buiten brengen van de Nederlandse taal en cultuur.  Bovendien sluit dit thema naadloos aan bij het Beleidsplan 'Het gaat niet alleen over nu, maar vooral ook over straks', met klemtoon op taal als 'sleutel tot identiteit' en samenwerken in 'eenheid in verscheidenheid'.

 

Eén NT&C-project

 

Op de Algemene Raad van 25 november 2017 werd door één van de gewestvoorzitters het verlangen geuit om nou eens één gezamenlijk NT&C-project, dus met de hele Prince aan te pakken. De keuze van ons thema is heel geschikt als opmaat voor een dergelijk project. Elke afdeling kan dan naar eigen inzicht en met de eigen mogelijkheden de opgedane kennis inzetten.

 

Congres

 

Anders dan U gewend bent op een ALD krijgt de dag de vorm van een congres. We zullen dan ook de hele dag en avond doorbrengen in congrescentrum De Reehorst in Ede. Men kan hier desgewenst ook overnachten. Na de inschrijving en koffie volgt een presentatie van minstens twee inleiders, die een aantal aandachtspunten zullen presenteren en toelichten. Het is de bedoeling dat deze punten het startpunt vormen voor bespreking in de middag.

Voor de lunch wordt ruim de tijd genomen.

 

 

Deelsessies

 

's Middags zijn er diverse op de praktijk gerichte deelsessies onder leiding van deskundigen uit beide landen en van binnen en buiten de Prince. Het doel daarvan is om concrete informatie te verschaffen en belangstelling te wekken voor de problemen - en vooral de oplossingen - rondom de besproken onderwerpen. Tussendoor muziek en verfrissingen.

 

Samenwerkingsverbanden

 

Tijdens de deelsessies zal de onderlinge discussie aangemoedigd worden over mogelijke samenwerkingsverbanden, knelpunten en succesfactoren voor projecten van taalverwerving en alfabetisering. Enkele voorbeeldprojecten zullen worden gepresenteerd. Aangezien Princeleden niet onverschillig zullen kunnen staan ten opzichte van deze onderwerpen en iedereen hierover wel een mening moet hebben, verwachten wij een actieve inbreng van de deelnemers. Daarna is het tijd voor de borrel en het diner.

 

Gezelligheid

 

Het wordt een inspirerende ledendag, die voor het eerst direct een verband legt met het Beleidsplan. Daarnaast is er volop tijd ingeruimd voor gezelligheid, ontspanning en zowel culinair als muzikaal genieten. De dag na de ALD is een mooie kans om op eigen gelegenheid of met tips uit een speciale brochure te genieten van wat Gelderland op het gebied van natuur, kunst en cultuur te bieden heeft.

 

De organiserende commissie ziet ernaar uit U op 6 oktober in Ede te mogen verwelkomen.

 

Namens de gewesten Oost–Nederland en Holland,

 

Jeanette van Nigtevegt–de Graaff

Gewestpresident Oost–Nederland


Reacties

 • Door Barbara De Bakker op 14-01-2018

  Ik heb, zoals gevraagd, een suggestie voor inleiders/begeleiders. Beiden zijn expert in hun vak, en zijn via ons NT&C project al bekend met de doelstellingen van de Orde. Aan wie mag ik mijn suggestie bezorgen (email)?

 • Door J. (Jeanette) van Nigtevegt-de Graaff op 16-01-2018

  Beste Mevrouw Bakker,
  Ik zal U zo meteen een e-mail sturen.
  Graag zie ik Uw suggesties tegemoet.
  Jeanette van NigtevegtTerug naar overzicht »