<< Vorige pagina

18 april 2018

Het zondagprogramma van de ALD


 

 

De Algemene Ledendag vindt plaats in Ede, op de Veluwe en aan het stroomgebied van de Rijn. Na een zaterdag over laaggeletterdheid, taalverwerving en alfabetisering zou het zonde zijn op zondag niet ook nog van het prachtige Gelderland, voortgekomen uit het Hertogdom Gelre, te gaan genieten. De organisatoren hebben alvast wat tips over natuur, cultuur en kunst op een rijtje gezet en helpen de bezoekers op zondag 7 oktober graag verder op weg.

 

 

Slag om Arnhem

 

Op de Ginkelse heide, op een steenworp afstand van Congrescentrum 'de Reehorst', vonden de geallieerde luchtlandingen plaats waarmee in de Tweede Wereldoorlog de slag om Arnhem begon. Het vernieuwde Airborne Museum te Oosterbeek, het voormalige hoofdkwartier van de geallieerden tijdens de slag om Arnhem, houdt de herinnering hieraan levend. Ook zonder dit historische besef is de Ginkelse heide een prachtige plek voor een heerlijke herfstwandeling. Er zijn uitgezette wandelroutes.

De gemeente Ede heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog trouwens ruim 5300 Belgische vluchtelingen opgevangen in een speciaal gebouwd centrum op de Ginkelse heide. Een bescheiden monument herinnert daar nog aan.

 

De Hoge Veluwe

 

        

 

Een klassieker is de combinatie van het Nationaal Park De Hoge Veluwe met het Kröller Müllermuseum in Otterlo, midden in het natuurgebied. Het gaat hier om enerzijds het grootste Nationale Park van Nederland en anderzijds om een wereldberoemde verzameling werken van Vincent van Gogh en van vele 20e-eeuwse Nederlandse en gerenommeerde buitenlandse schilders. De beeldentuin herbergt een topcollectie van moderne kunstenaars.

 

Openluchtmuseum

 

 

In het Openluchtmuseum te Arnhem kunt U op een inspirerende wijze kennis maken (eventueel hernieuwd) met de cultuur van de gewone Nederlander. Recent is daar de Canon van de Nederlandse geschiedenis aan toegevoegd, in een moderne presentatie. Deze Canon beoogt een aanvulling te zijn op het verhaal over de geschiedenis van Nederland dat te zien is in het Rijksmuseum te Amsterdam. Willem van Oranje is daar natuurlijk ook aanwezig. Onze gezamenlijke geschiedenis komt ook ruimschoots aan de orde.

 

 

Het Depot

In één van de voormalige gebouwen van de Wageningen Universiteit is nu 'Het Depot' gevestigd. In wisselende presentaties zijn daar beeldhouwwerken te bewonderen die allemaal (vaak op zeer bijzondere wijze) verwijzen naar het menselijk lichaam. Het gebouw ligt niet alleen midden in een prachtig arboretum, dat voorheen in beheer was bij de Wageningen Universiteit en vrij toegankelijk is, maar ook in het bijzondere overgangsgebied van het Veluwemassief naar het stroomgebied van de Rijn.

 

                 

 

Nadere informatie

 

Over het verkrijgen van toegangsbewijzen voor Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Openluchtmuseum vindt U te zijner tijd nadere informatie op de website van de Algemene Ledendag. Het Depot is gratis toegankelijk. Er zullen op deze drie locaties leden van de Orde van den Prince aanwezig zijn om U welkom te heten, informatie te geven en de weg te wijzen.

 

Architectuur

 

Voor wie wat langer in Ede en omgeving wil blijven, is vooral voor liefhebbers van moderne architectuur Arnhem zeer aan te bevelen. Toparchitecten hebben de stad een metamorfose doen ondergaan. In korte tijd is er een futuristisch ogend station gebouwd. Het Rozet (van hetzelfde architectenbureau als het MAS te Antwerpen) heeft een belangrijke architectuurprijs gewonnen en biedt onderdak aan veel culturele instellingen. Musis Sacrum geeft een zeer modern onderdak aan Het Gelders orkest. Filmhuis Focus heeft een nieuw onderkomen aan de voormalige markt (nu omgedoopt tot het Audrey Hepburnplein). Al deze parels liggen in het stroomgebied van de historische Jansbeek, die voor een groot deel weer bovengronds door de stad loopt. U kent Arnhem niet meer terug!

 

Peter Manders

Voorzitter afdeling Arnhem


Reacties



Terug naar overzicht »