<< Vorige pagina

17 mei 2018

Historicus Johan Huizinga op gewestdag Oost-Nederland


De traditionele domtorentjes en de krentenbollen lagen klaar voor de 65 leden die eind april naar de gewestdag Oost-Nederland kwamen, die begon in de Pieterskerk, de oudste kerk van Utrecht. Klaar voor een speech over het werk van historicus Johan Huizinga en de betekenis van zijn werk voor de eigenheid van de Nederlandse cultuur.

 

      

 

Voor de lezing en daarop volgende discussie ging iedereen keurig bijeen in de voorste kerkbanken zitten. Zoals gebruikelijk opende gewestvoorzitter Jeanette van Nigtevegt-de Graaff de gewestdag. Na het lezen van de Keure door secretaris Albert de Bruijn, volgde het programma dat geleid werd door Antoinette Vietsch.

 

 

Johan Huizinga

 

Een belangrijk programma-onderdeel van de gewestdag was de lezing van dr. A. van der Lem over het werk van professor Johan Huizinga en de betekenis daarvan op de eigenheid van de Nederlandse cultuur. Het belangrijkste werk van Huizinga was zijn boek Herfsttij der Middeleeuwen, gepubliceerd in 1919, waarvoor hij bewust geen archiefstukken gebruikte als bron, maar kronieken en literatuur. Met vragen na de lezing hield de spreker ons anderhalf uur geboeid. De president van de Orde van den Prince, mevrouw Godelieve Laureys, sloot het ochtendprogramma af met hartverwarmende woorden. Daarna wachtte ons de lunch en de voorbereiding voor de excursies, de 'Amicitia'. Het weer was zonnig met een temperatuur van 23 graden.

 

 

          

 

Rondleidingen

 

 

De rondleidingen omvatten ontmoetingen met de Romeinse periode van de stad Utrecht, de kerken in de bisschopsstad of moderne architectuur in het zich ontwikkelende stationsgebied. Andere keuzes waren een bezoek aan de kerkelijke kunstschatten in het Catharijne Convent, de sterrenwacht Sonnenborgh en muziek uit alle tijden in het Museum Speelklok. Onderweg hier naar toe vertelden de begeleiders nog veel over de fraaie historische gebouwen en het leven van vroeger en zo voelden de leden van de verschillende afdelingen zich verbonden met de stad.

 

 

 

Borrel

 

De borrel in de Pieterskerk werd afgesloten door Theo Kralt, voorzitter van de afdeling Utrecht. Hij bedankte alle leden voor hun geweldige inzet voor deze dag en overhandigde de leden van de organisatiecommissie bestaande uit Antoinette Vietsch (voorzitter), Aart de Veer en Bartho Pronk een VVV-bon. Antoinette, Aart en Bartho hebben de uitdaging waargemaakt. De voorzitters en Jacques Dorleijn van de Pieterskerk ontvingen het boek 'Levende Monumenten en Muren van alle Tijden' voor de gegeven steun. Een aantal leden bleef na voor een maaltijd in het restaurant 'Bij Luc' . De anderen die van verre kwamen, keerden huiswaarts.

 

   

 

Albert de Bruijn

Secretaris afdeling Utrecht


ReactiesTerug naar overzicht »