<< Vorige pagina

17 mei 2018

Laaggeletterdheid,  medicijnenetiketten en de ALD


 

Veel medicijnetiketten zijn niet specifiek genoeg. Ze bevatten moeilijke woorden en onduidelijke instructies. Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten aangepaste etiketten beter begrijpen. Wat is beter? '2x per dag' of '’s morgens en ’s avonds innemen'? Ook dit onderwerp komt zaterdag 6 oktober aan bod op de Algemene Ledendag, bij de bijeenkomst 'Voorkomen is beter dan genezen! Hoe leren we begrijpelijk communiceren om problemen te voorkomen?'

 

Laaggeletterde patiënten hebben vaak moeite met het begrijpen van schriftelijke informatie over hun ziekte, met de mondelinge voorlichting van hun zorgverleners en met zelfmanagement bij hun chronische aandoeningen. Onjuist gebruik van medicatie en therapie-ontrouw komen veel voor onder laaggeletterde patiënten. Een etikettekst staat natuurlijk niet op zichzelf. Het etiket is onderdeel van de patiëntvoorlichting als geheel. Daarom heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers in Nederland) ook cursussen gemaakt om laaggeletterdheid te herkennen en communicatie op maat te verbeteren.

 

Overzicht

 

Enkele maanden geleden publiceerde het Pharmaceutisch Weekblad, orgaan van de Nederlandse apothekers, onderstaande overzicht: hoe maak ik een zo duidelijk mogelijk medicijnetiket? In het kort: omschrijf het innamemoment zo duidelijk mogelijk, gebruik geen termen als 'zo nodig', schrijf in de gebiedende wijs, vermijd jargon en moeilijke woorden, schrijf cijfers voluit, geef maar één boodschap per regel en gebruik zo weinig mogelijk ontkenningen.

 

Op de Algemene Ledendag kan over dit thema (en aanverwante thema's) verder gediscussieerd worden.

 

 

 

   

 

    Om dit overzicht leesbaar te zien te krijgen, klik op het document hieronder.




Documenten

Reacties



Terug naar overzicht »