<< Vorige pagina

11 oktober 2015

Meer diepgang op Algemene raad


Tijdens de algemene raad van november 2014 werd de wens geuit aan de algemene raad meer diepgang te geven, met relevante thema’s waarrond een debat gevoerd kan worden. In februari besliste het dagelijks bestuur aan die wens tegemoet te komen. Dit resulteerde in een overeenkomst met prof. Mark Elchardus, socioloog, em. prof. aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte vooral rond tijdsordening en culturele sociologie.

 


Net nu haalt prof. Elchardus de actualiteit met zijn nieuwe boek: Voorbij het narratief van neergang. Over het boek lezen we het volgende.

 

De aanslag op Charlie Hebdo.
De onrust in Oost-Oekraïne.
Het kalifaat van Islamitische Staat…

 

Redenen genoeg voor een pessimistische visie op de wereld en onze samenleving?

 

Onze samenleving zit in een neerwaartse spiraal. Dit gevoel is sterk aanwezig bij de 2000 jongvolwassenen die voor dit boek werden geïnterviewd. In Voorbij het narratief van neergang analyseert socioloog Mark Elchardus dit wijdverbreide en hardnekkige gevoel, het geloof dat onze welvaart en welzijn teloorgaan, dat alles van waarde verloren gaat.

 

Maar gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Integendeel. Wat hun persoonlijke toekomstdromen betreft, tonen de jongvolwassenen zich bijzonder positief. Het boek beschrijft hun leven, hun zorgen en dromen. Daarin tekent zich een nieuwe samenleving met nieuwe mogelijkheden af. En toch... Deze generatie is angstig omdat de maatschappelijke neergang haar overweldigt en zij zich niet bij machte voelt om het tij te keren.

 

Pas op! Dit boek is geen oefening in pessimisme, maar een uitgesproken pleidooi voor en een aanloop tot een politiek van hoop, goesting en vooruitgang. Immers, voorbij de neergang ligt de weg vooruit.

 

Tijdens de algemene raad van 21 november 2015 zal prof Elchardus ons confronteren met enkele van zijn bevindingen.  Daarna debatteren we in kleine groepen aan de hand van een debatfiche.  Over de ‘oogst’ hiervan zal plenair gerapporteerd worden.  Elchardus luistert mee en trekt enkele conclusies die hij relevant vindt voor de Orde van de Prince in het perspectief “Inhoudelijk bestrijkt de Orde van den Prince de Nederlandse taal en cultuur en de maatschappelijke omgeving waarin deze moeten gedijen.”


Reacties

  • Door Dirk Janssens op 18-10-2015

    ” Wat we nodig hebben (in de aanloop van een politiek van hoop en vooruitgang) is meer zelfkennis, kritische methode en de volharding om angst te overwinnen ” schrijft Inneke Beeckman in ‘Macht en onmacht’, het recent uitgebrachte boek van Vlaanderens felste filosofe. Hopelijk worden deze ideeën meegenomen tijdens het debat van de algemene raad op 21 november.
    M v P-g, Dirk Janssens (Taxandria)



Terug naar overzicht »