<< Vorige pagina

14 april 2016

Nieuw tijdschrift: De Nieuwe Merkuur


De Geert Grote Universiteit in Deventer en haar Universitaire Pers hebben een nieuw interdisciplinair tijdschrift opgezet voor de van alle kanten in het nauw gedreven geesteswetenschappen: De Nieuwe Merkuur, met als ondertitel 'Tijdschrift voor Reflexieve Serendipiteit'.

 

De naam De Nieuwe Merkuur verwijst naar een tijdschriftgenre dat in vroegere eeuwen ‘mercuur’ werd genoemd. Dit is vernoemd naar Mercurius, de god van de handel (en dus van de internationale communicatie en de taal). Vanaf het midden van de zeventiende eeuw verschenen veel bladen met die naam, sommige serieus, andere meer gericht op amusement, weer andere voornamelijk gevuld met nieuws en politiek commentaar.
 

Een nieuw tijdschrift van papier is een opvallend initiatief in deze digitale tijden, maar het blad speelt naar eigen zeggen in op een voor de goede observator aanwezige behoefte aan intellectuele verdieping. Ook de beste wetenschappers zijn vaak zo gespecialiseerd, dat zij het overzicht over het geheel niet meer hebben. Daar worden ze zich door de groeiende complexiteit van de samenleving wel steeds meer bewust van.

 

De Nieuwe Merkuur wil geen opinieblad, geen wetenschappelijk vakblad en geen literair of literair-historisch tijdschrift zijn. Kort gezegd wil het blad, aldus het eerste hoofdredactionele commentaar, 'een hangbrug zijn tussen academische overspecialisatie en de populistische massificatie'.
 

U wilt meer weten? Een kleine selectie uit de eerste editie, inclusief de uitgebreide inhoudsopgave, kunt u hier bekijken. Wilt u een brochure ontvangen? Mail dan met merkuur@universitairepers.nl.

 

De Orde van den Prince is een vereniging van leden met een voortreffelijk niveau van inzichten en kennis, steeds op zoek naar bronnen die dat niveau kunnen ondersteunen.  De recente evolutie in ons genootschap om het debat meer centraal te stellen in onze werking, beaamt die vaststelling. Het nieuwe tijdschrift dat ons vandaag wordt voorgesteld, kan in die context voor de Prince zeer welkom zijn.
 


Reacties



Terug naar overzicht »