<< Vorige pagina

16 september 2016

Nieuwe afdeling Delft


De Orde van den Prince is een nieuwe afdeling rijker. Op 5 juli 2016 heeft in ‘De Nonnerie’ de feestelijke installatie van de afdeling Delft plaatsgevonden. En we hoorden er nieuws: de Orde heeft meer invloed dan ze zelf beseft…

 

Na een welkomstwoord van Gewestpresident Cees de Wit kreeg de Delftse burgemeester Bas Verkerk het woord. Hij was erg verheugd dat deze organisatie in zijn gemeente nu met een eigen afdeling vertegenwoordigd is. Tenslotte is Willem van Oranje, de geestelijke vader en naamgever van de Orde van den Prince. Burgemeester Verkerk benadrukte dat de doelstellingen van de Orde, zoals de noodzakelijke aandacht voor de Nederlandse Taal en Cultuur nog steeds eigentijds zijn. Dat dit moet gebeuren in vriendschap en tolerantie past ook in deze tijd. De leden van de Orde doen dit alles uit persoonlijke betrokkenheid en beleving. Hoewel de Orde daardoor niet veel naar buiten treedt, heeft zij volgens de burgemeester een grote invloed. Volgens hem meer dan de Orde zelf beseft!

 

 

Secretaris Alwin Toppenberg met de Delftse burgemeester Bas Verkerk.

 

Nieuwe leden

 

Na het voorlezen van de Keure door Ineke de Loë, secretaris van het Gewest Holland, en het voorstellen van de nieuwe leden door hun peters, heeft Gewestpresident Cees de Wit vijf nieuwe leden geïnaugureerd. Dit gebeurde in het bijzijn van een zware vertegenwoordiging van het centrale Presidium van de Orde en genodigden van andere afdelingen. De nieuwe leden zijn: mw. Kaushilya Budhu Lall, mw. Elke Roelant, mw. Myriam Sheppard, dhr. Frans van Velthoven en mw. Marianne Visser-Van Klaarwater.
Van het Presidium waren onder andere aanwezig de huidige President van de Orde, Wim van Heugten, de aantredende President van de Orde, Godelieve Laureys, de Vice-President Germaan Van Verdeghem en de Gewestpresident van Oost-Nederland Jan Weierink. Zij vertegenwoordigden de ruim drieduizend leden en meer dan honderd afdelingen.

 

 

Kersvers lid Kaushilya Budhu Lall krijgt het Princespeldje van Gewestpresident Cees de Wit.

 

 

 

 

 

 

Relevant

 

Cees De Wit benadrukte de oorsprong van de Orde, waar de Orde voor staat en wat het lidmaatschap inhoudt. Dit is te vinden in de Keure, de basistekst van het Genootschap. De Orde is nog steeds relevant. Zij opereert in een boeiend tijdperk. De culturele differentiatie is groter dan ooit. Maar toch, er is ook een roep om eigenheid en identiteit niet verloren te laten gaan. Nieuwkomers moeten thuis geraken. Taal en Cultuur zijn daarbij, voor allen, sleutelfactoren. De Orde moet bij alle vernieuwing de goede verworvenheden behouden.

 

Bestuur

 

Hierna stelde de Gewestpresident Cees de Wit het bestuur van de afdeling Delft voor aan de President van de Orde. De samenstelling van het bestuur is:
Voorzitter: Jan van Groesen    
Vice-voorzitter: Frans Bruins      
Secretaris: Alwin Toppenberg 
Penningmeester: Marianne Visser-Van Klaarwater
De drie eerst genoemde leden van het nieuwe bestuur waren voorheen lid van de afdeling Den Haag.

 

Vervolgens verklaarde de President van de Orde de afdeling Delft als opgenomen in de Orde van den Prince, overhandigde de Keure en de afdelingsvlag aan voorzitter Jan van Groesen en sprak een dankwoord uit. Gewestpresident Cees de Wit en de President van de Orde bedankten tenslotte Alwin Toppenberg, de huidige secretaris, voor zijn enorme inzet om deze afdeling te realiseren.

 

Diner

 

Aan het viergangen diner dat daarna plaatsvond in restaurant De Prinsenkelder hebben veertig personen deelgenomen. Tussen de gangen door heeft mevrouw Kaushilya Budhu Lall, net geïnaugureerd, een dankwoord namens de groep nieuwe leden uitgesproken. Zij bedankte iedereen voor hun belangstelling en voor hun aanwezigheid. In het bijzonder ging een dankwoord naar initiatiefnemer Alwin Toppenberg voor het vele werk dat hij heeft verricht om deze afdeling op te richten.

 

 

 

Tot slot bedankte secretaris Alwin Toppenberg de President van de Orde, Wim van Heugten en Gewestpresident Cees de Wit voor hun bijdrage aan deze avond. Ook de Pro-Gewestpresident, Johan Draulans werd bedankt voor het leiden van de Stichtingsvergadering op 15 juni 2016, toen Gewestpresident Cees de Wit uitlandig was. Het dankwoord ging gepaard met een ‘aardigheidje’ dat voorzitter Jan van Groesen aan deze drie heren overhandigde.

 

Frans Bruins

 

 


Reacties



Terug naar overzicht »