<< Vorige pagina

08 april 2016

Nieuwe afdeling Utrecht geïnstalleerd


Zeven leden telt de nieuwe afdeling Utrecht, die op 27 februari 2016 door President Wim van Heugten en Vicepresident Germaan van Verdeghem werd geïnstalleerd. De afdeling zal nog verder groeien…

 

De feestelijke bijeenkomst in de Kapittelzaal van de Pieterskerk (Eglise Wallonne d’Utrecht), die speciaal voor deze gelegenheid ter beschikking was gesteld, begon met een voordracht van Germaan aan de hand van een passage uit de ‘Wandelingen door Rome’ van Godfried Bomans. Na de Keure kregen de peters het woord. René Nijhof, invallend voor de zieke gewestpresident Oost-Nederland, stelde Bartho Pronk en Antoinette Vietsch voor. René van Gruting en Theo Kralt deden hetzelfde met respectievelijk Frédérique van Middelkoop en Conrad Gietman en Albert de Bruijn en Jacques Dorleijn. Vervolgens kregen de nieuwe leden van de President de gelegenheid de eed op de Keure af te leggen.

 

Poëziebundel

 

De nieuwe leden werd de Ordespeld op hun revers opgespeld. Ze kregen daarnaast de poëziebundel ‘Waarover wil je dat ik schrijf’ (uitgave 2009) en de Nieuwsbrief 34/3 overhandigd. Aspirant lid Lorenz van der Ven was door ziekte verhinderd. De afdeling Utrecht zal de komende tijd verder in ledental toenemen, drie mensen gaan zich aansluiten. Initiatiefnemer Theo Kralt,  die van ’t Sticht is overgegaan naar de afdeling Utrecht, zal als voorzitter een nieuw bestuur samenstellen met Albert de Bruijn als secretaris en Frederique Middelkoop als penningmeester. De nieuwe leden waren trots om deel uit te maken van de Orde van den Prince afdeling Utrecht.

 

Banier

 

De oprichtingsbijeenkomst werd gehouden in aanwezigheid van leden van de afdelingen ’t Sticht, Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Twente-Achterhoek, Hondsrug en de Gewestsecretaris Oost-Nederland. Vereerd werd de geschonken banier in ontvangst genomen. Het uitklappen vereiste wel enige handigheid, maar er waren uitstekende leermeesters aanwezig. Albert de Bruijn bedankte de peters, Theo Kralt de leden van het Presidium. Na afloop werd er gezamenlijk op een uitstekend verzorgde borrel een glas gedronken op de toekomst van de nieuwe afdeling  en was er tevens gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen.

 

Catharijne Convent

 

Een maand na de oprichting organiseerde de afdeling haar eerste activiteit op 23 maart 2016 in the Faculty Club gevestigd in het Utrechtse Academiegebouw aan het Domplein. Na een voortreffelijke diner vertelde Marieke van Schijndel, directeur van het Catharijne Convent, over het heden en de toekomst van het Catharijne Convent en haar positie in de Nederlandse samenleving. Een van de belangrijkste taken is het onderhouden van de kennis van het Christendom. Veel van de vrijgekomen kunstschatten van de Nederlandse katholieken en protestanten worden in het Catharijne Convent tentoongesteld. Utrecht mag gezien worden als het centrale punt voor religie en geschiedenis.

 

Hamer

 

De collectie van het Catharijne Convent bevat zeer oude voorwerpen, zoals de hamer van St. Maarten, maar ook werk van Rembrandt uit de 17e eeuw en voorwerpen uit het dagelijks leven door de eeuwen heen. In het museum loopt op dit moment een tentoonstelling samengesteld door Henk van Os over Franciscus van Assisi, welke een groot succes is. Door de snelle ontkerkelijking in Nederland, die mede voortgekomen is uit de scheiding van kerk en staat, komen veel kerkelijke kunstschatten vrij en is de kennis over het Christendom geen vanzelfsprekende zaak meer. Overdracht van de Christelijke waarden en normen en kennis aan ouders en kinderen is geen eenvoudige opdracht.

 

Kerkelijke feestdagen

 

Het museum richt zich op de kerkelijke feestdagen als aanknopingspunten. Verder is er samenwerking met diverse musea zoals het Bijbels Museum, het Openluchtmuseum en vele anderen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken en hiermee het christelijk erfgoed te aanschouwen. De toekomst is onzeker, niemand weet hoe het bijvoorbeeld over dertig jaar is, maar het Catharijne Convent neemt de uitdaging aan haar boodschap uit te dragen. Tot slot vertelde Marieke van Schijndel het een en ander over de gift van één miljoen euro die recentelijk ontvangen was van de bankgiroloterij en wat er met dat geld gaat gebeuren.

Voor de komende maanden heeft de nieuwe afdeling voor het programma 2016 voor circa zes bijeenkomsten al onderwerpen en sprekers geregeld.
 


Reacties



Terug naar overzicht »