<< Vorige pagina

12 oktober 2015

Presidium: NT&C centraler in werking Orde


Er is de afgelopen maanden binnen de Orde van den Prince flink gedebatteerd over de plaats, rol en organisatiestructuur van wat de kern van de Orde is: Nederlandse Taal & Cultuur (NT&C). Op de vergadering in september heeft het Presidium aangegeven hoe het NT&C een centralere plaats in de werking van de Orde wil geven.

 

Samengevat komt de discussie neer op de vraag of er in de huidige omstandigheden een aparte NT&C-structuur binnen de Orde moet zijn. De aanleiding tot de hele discussie is de nota 'Visie op communicatiebeleid' van de Commissie Communicatie, die eind augustus het licht zag. Deze nota pleit ervoor de 'parallelle NT&C-structuur' van afdelingssecretarissen NT&C, gewestcoördinatoren NT&C en de NT&C-Presidiumraadsleden in te kantelen in de besturen op de verschillende niveaus. Deze besturen worden daarmee integraal verantwoordelijk voor NT&C. Er zou op de verschillende niveaus wel een bestuurslid moeten komen met als aandachtsgebied NT&C. Een aantal Princeleden die - vaak al heel lang en uitermate verdienstelijk - actief waren en/of zijn op het gebied van NT&C, reageerden negatief op deze plannen. Zij vrezen dat een 'afbraak van de NT&C-structuur' juist zou leiden tot het verdwijnen van veel nuttigs op het gebied van taal en cultuur.

 

Er is op de Presidiumvergadering van 19 september lang over dit onderwerp gedebatteerd, eerst in werkgroepjes en daarna plenair. Het Presidium heeft aangegeven vanaf het Princejaar 2016-2017 te willen werken in de lijn van het rapport van de Commissie Communicatie. De uiteindelijke beslissing zal genomen worden tijdens de Presidiumvergadering van 31 oktober, deze keer hopelijk in aanwezigheid van de beide Presidiumraadsleden NT&C, die wegens persoonlijke omstandigheden allebei verhinderd waren op de vergadering in september. Het Presidium zal de nota van de Commissie Communicatie, inclusief haar eigen voorlopige conclusies, voorleggen aan de Algemene Raad van 21 november.




Documenten

Reacties



Terug naar overzicht »