<< Vorige pagina

14 maart 2018

Taal voor allemaal in de praktijk: inzameling kinderboeken op de ALD


 

 

Het thema voor de Algemene Ledendag 2018 is 'Taal voor allemaal'. Met dat onderwerp zijn ze in Oost-Nederland, waar de ALD doorgaat, al langer bezig. In Apeldoorn zamelen ze bijvoorbeeld al jaren kinderboeken in om die weg te geven aan mensen met een laag inkomen. Alle bezoekers aan de ALD kunnen aan deze actie bijdragen: neem kinderboeken die thuis niet meer worden gelezen mee naar Ede en geef ze op die manier een tweede leven.

 

Er zijn tegenwoordig, ondanks de aantrekkende economie, nog steeds heel wat gezinnen die met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Op de website www.voedselbanken.nl is in gegevens van het CBS te lezen dat het bij huishoudens met een (langdurig) laag inkomen vooral gaat om gezinnen met kinderen. Stelt u zich eens voor dat u uw (klein)kinderen niet zou kunnen voorlezen omdat er eenvoudigweg geen boeken in huis zijn…

 

Budget

 

Het spreekt vanzelf dat er bij deze gezinnen in het budget weinig tot geen ruimte is om kinderboeken te kopen. Natuurlijk zijn er voor jongeren tot zestien jaar gratis bibliotheekabonnementen en kan er geleend worden in de schoolmediatheek, maar voor kinderen kan het heerlijk zijn een eigen boek in handen te hebben. Bovendien hoeven ouders zich dan geen zorgen te maken om eventuele boetes vanwege te laat ingeleverde of verloren geraakte boeken.

 

Kledingbank

 

Het belang van lezen voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van kinderen hoeft geen betoog. Vandaar dat de afdeling Apeldoorn een project is gestart om kinder- en jeugdboeken te verspreiden via een kledingbank (een initiatief waarvan met name arme gezinnen gebruik maken, vergelijkbaar met de voedselbank). Kinderen die met hun ouder(s) bij de kledingbank komen, mogen een boek meenemen uit de boekenkasten.

 

Verstoffen

 

Het gaat hier om kinder- en jeugdboeken die nog in goede staat zijn, maar die in boekenkasten of in dozen op zolder verstoffen, omdat de lezertjes ze 'uit' hebben of ze ontgroeid zijn. De afdeling Apeldoorn van de Orde van den Prince benadert een à twee keer per jaar één van de scholen in de gemeente en organiseert in samenwerking met de leerkrachten een inzamelactie. Op deze wijze hebben al zo’n 4000 boeken hun weg gevonden naar nieuwe lezers.

 

Taalontwikkeling

 

Kortom: met een relatief eenvoudige en weinig arbeidsintensieve actie wordt een bijdrage geleverd aan de taalontwikkeling van kinderen uit gezinnen die langdurig moeten leven van een laag inkomen. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen hoe blij kinderen zijn als ze zomaar een boek mogen uitkiezen, meenemen en houden!

 

Algemene Ledendag

 

Wellicht hebt u ook een of meer kinder-of jeugdboeken die liggen te wachten op een nieuwe lezer? Brengt u ze vooral mee op onze Algemene Ledendag in Ede, 6 en 7 oktober 2018. Voor een inzamelpunt zal worden gezorgd. Taal voor allemaal in de praktijk!

 

Annemarie Doornbos, gewestcoördinator NT&C gewest Oost–Nederland

 


Reacties



Terug naar overzicht »