<< Vorige pagina

08 oktober 2015

Van Meester Meinen tot de toekomst van het Achterhoeks


Wat doet een uitgever van regionale literatuur zoal? En wat vindt hij zelf zijn mooiste boek? Wim van Keulen hield er op 14 september 2015 een lezing over bij zijn afdeling Twente/Achterhoek.

 

Bellettrie in de streektaal is een deel van het werk dat Wim van Keulen uitgeeft. ‘Knelis en Willem’, bijvoorbeeld,  verhalen van ‘meester Meinen’, een haast legendarische verhalenverteller uit de Achterhoek rondom 1900. Het succes van die uitgave leidde zelfs tot een beeldengroep in Winterswijk, waarin de tweeling Knelis en Willem met Mieken ‘het zwarte hundeken’ vereeuwigd is.

 

De beeldengroep Knelis en Willem met Mieken ‘het zwarte hundeken’, gebaseerd op verhalen van een legendarische verhalenverteller uit de Achterhoek.

 

 

 

 

 

 

 

Bij Van Keulen verschijnen ook gedichtenbundels, beschrijvingen van landgoederen en niet te vergeten de Achterhoekse Almanak, waar iedere rechtgeaarde Achterhoeker ieder jaar weer halsreikend naar uitkijkt. Een van zijn belangrijkste uitgaven is het tiendelige WALD, het woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse dialecten, dat, anders dan ‘normale’ woordenboeken, niet alfabetisch maar thematisch opgezet is. Een van de delen heet bijvoorbeeld ‘De mens en zien huus’, en een ander ‘De mens en zien näösten’.


Het mooiste boek dat hij ooit heeft uitgegeven, vindt Van Keulen de bundel Spoor van Lieden allevedan (1983) van de Duitse dichter Aloys Terbille over het lot van de Joden in het Duitse stadje Vreden. In Vreden, dat dicht bij Winterswijk  ligt, wilde niemand dit boek uitgeven. Het onderwerp lag toen nog moeilijk in Duitsland, zeker als het ging om wat er in de eigen stad of streek gebeurd was. Maar de uitgave sloeg in Noord-Duitsland aan, hielp het taboe doorbreken en kreeg twee jaar later de Klaus Groth-prijs, een belangrijke prijs voor literatuur in de Nederduitse dialecten. Uiteraard was er ook waardering in Joodse kring, wat resulteerde in een boom voor Wim van Keulen in Israël.

 

Uitgever en Princelid Wim van Keulen.

 

 

 

Voor de grafische verzorging en andere ondersteuning bij de totstandkoming van boeken kreeg Wim van Keulen de Kleine Jaromir Kunstprijs. Het juryrapport vermeldt: "In de sector Literatuur in de ruime betekenis van het woord ontkom je in de Achterhoek en de Liemers niet aan de facilitaire medewerking van Wim van Keulen. Een bezoek aan hem bleek voor velen meer dan de moeite waard. Hij kent de ins en outs van de drukkerswereld, begeleidt zijn klanten op het moeilijke pad van manuscript tot publicatie en staat ze met raad en daad terzijde."

 

Zelf ziet Van Keulen zijn werk vooral als een bijdrage aan bet vastleggen en functioneel in stand houden van dialect en streekcultuur, waardoor het specifiek eigene van zijn regio niet verdwijnt in een karakterloze eenheidsworst, maar al evenmin wordt bijgezet in een soort cultureel rariteitenkabinet, wat misschien nog erger zou zijn.


Reacties



Terug naar overzicht »