<< Vorige pagina

21 juni 2017

Wekelijks blog over de grote cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen


 

De cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen/België zijn gigantisch groot. Aldus de in zowel Nederland als Vlaanderen werkzame mediatrainer Evert van Wijk, Princelid in 't Zwin. Sinds een jaar schrijft hij er bijna wekelijks een blog over. Wij vinden het de moeite waard om te lezen. Een interview met de schrijver.

 

 

Sinds wanneer schrijft u dit blog?

 

Vorige zomer ben ik gestart met de website www.cultuurverschillenbelgienederland.nl waar ik ook dit blog heb aangehangen. Voor die tijd schreef ik voor diverse Vlaamse media met een zekere regelmaat een column over cultuurverschillen. Die cultuurverschillen worden vooral door Nederlanders geweldig onderschat. Veel Nederlanders denken dat Vlaanderen min of meer een extra provincie van Nederland is. We spreken min of meer dezelfde taal, dus de rest zal dus ook wel hetzelfde zijn. Dat is dan meteen ook de grootste valkuil waarin Nederlanders vallen. Toen ik dertig jaar geleden in Vlaanderen ging wonen en daar een eigen bedrijf opstartte, heb ik al die valkuilen ook onderschat. Het gevolg was dat ik in zowat alle cultuurvalkuilen ben gevallen waarin Nederlanders in de regel vallen, omdat ze totaal onvoorbereid naar België afreizen in de vooronderstelling dat het allemaal wel mee zal vallen met die cultuurverschillen.

 

Waarom bent u daarmee begonnen?

 

Doordat ik persoonlijk in al die cultuurvalkuilen gevallen ben, noem ik mezelf een bont-en-blauwe-ervaringsdeskundige. Als ik al die valkuilen nu eens ga belichten op een website en in een weblog, dan kan ik misschien Vlamingen en Nederlanders helpen om niet in dezelfde valkuilen te vallen waarin ik terecht ben gekomen.

De tweede aanleiding was het verschijnen van mijn boek Valse Vrienden, over de vaak moeizame relatie tussen Vlamingen en Nederlanders. Met de website en het blog wilden de uitgever (Scriptum.nl uit Schiedam) en ik de interesse voor het boek al een beetje opwarmen.

 

Wat verbindt de onderwerpen die u zoal heeft behandeld?

 

Als je naar mijn blog gaat, dan zie je dat ik de meest uiteenlopende onderwerpen behandel. Variërend van de zin en onzin van Het Groot Dictee tot en met Ierland, een land dat ik ook redelijk goed ken en dat mij qua cultuur veel aan België doet denken. Dit komt doordat Ierland net als België, of beter gezegd, Vlaanderen, een geschiedenis van onderdrukking en overheersing heeft gekend. Daarnaast heeft de katholieke kerk, net als in België, behoorlijk zijn stempel op de Ierse cultuur gedrukt. 

 

Zijn die cultuurverschillen dan werkelijk zo groot?

 

Jazeker, die zijn gigantisch groot. Er zijn geen twee buurlanden in de Europa die qua cultuur zo van elkaar verschillen als Nederland en België. Denk bijvoorbeeld aan zaken als hoe ga je om met hiërarchie (machtsafstand). Uit onderzoek blijkt dat op een schaal van 1 op 100 Belgen 61 en Nederlanders 38 scoren. Inzake onzekerheidsvermijding is de score nog extremer. Nederlanders scoren 53 en Vlamingen 97. Die onzekerheidsvermijding vertaalt zich in de praktijk vaak tot groot wantrouwen in de (zaken)relatie. Zeker ten opzichte van Nederlanders. Er is een Vlaams gezegde: als een Ollander je niet bedrogen heeft, dan is-ie het vergeten. De les die je als Nederlander daaruit moet trekken, is dat je veel, heel veel tijd moet investeren in de relatie. Kort samengevat: een Belg, een Vlaming, heeft vooral een affectieve relatie. Ik vind jou aardig, dus ik doe zaken met jou. Een Nederlander hecht meer waarde aan een cognitieve relatie. Heb jij voldoende kennis en kunde om die opdracht te doen?

 

In Vlaanderen is er kritiek geweest op uw boek Valse Vrienden. Het zou eenzijdig geschreven zijn, een afrekening en weinig kritisch voor de Nederlanders?

 

Ik heb met dit boek de geit en de kool niet gespaard, dat klopt. In die zin is het zeker geen politiek correct boek. Maar de relatie België/Vlaanderen met Nederland kan soms ook heel problematisch zijn. Ik geef gemiddeld drie keer per maand een lezing of workshop bij een bedrijf of organisatie met een Benelux-structuur en ik zie vaak dat vooral bij marketing en sales afdelingen de Vlamingen en de Nederlanders met hun ruggen naar elkaar toestaan. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Met dit boek heb ik de wederzijdse pijnpunten inderdaad nogal ongezouten benoemd. Maar dat moet juist kunnen. Want als je echt Echte Vrienden wilt zijn, dan zeg je elkaar de waarheid. Niet om elkaar te kwetsen, maar om te verbeteren!

 

Waar haalt u uw inspiratie voor een wekelijkse blog vandaan?

 

Je hoeft de Vlaamse radio of televisie maar aan te zetten, de krant open te slaan, aan het Belgisch verkeer deel te nemen. Behalve min of meer de taal is alles anders. Niet dat dit erg is. Nee, dat is juist een uitdaging, want samenwerking kan heel goed, maar dan moeten we er met z’n allen wel de nodige inspanning voor doen.

 

Naar wie worden uw blogs gestuurd en wat is de ideale doelgroep?

 

Mijn blogs worden ook geplaatst op de website van Doorbraak, laten we zeggen een nogal Vlaamsgezind internettijdschrift. Daarnaast heb ik veel regelmatige bezoekers, een facebookpagina, via LinkedIn en Twitter heb ik ook de nodige volgers.

 

Hoe verhoudt dit blog zich tot u normale werk?

 

Eigenlijk zijn de cultuurverschillen BE/NE een uit de hand gelopen hobby. Mijn vak is mediatraining, debattraining en presentatietraining voor het bedrijfsleven en de politieke wereld. Doordat ik inmiddels twee boeken geschreven heb over die cultuurverschillen geef ik met regelmaat advies aan Belgische en Nederlandse bedrijven die in elkaars landen op een succesvolle wijze zaken willen doen.

 

Is er een link tussen dit blog en uw lidmaatschap van de Orde van den Prince?

 

Onbedoeld is die er wel. Ik ben namelijk lid van de afdeling ’t Zwin. Dit is een gemengde afdeling met Vlamingen en Nederlanders. Ook in onze afdeling zie je die cultuurverschillen terug.

 

Hoe lang bent u van plan hiermee door te gaan?

 

Zonder oneerbiedig te willen zijn: onze afdeling vormt interessant studiemateriaal…

 

Heeft u nog tips voor Nederlanders die in Vlaanderen/België aan de slag willen of andersom?

 

Tips voor Nederlanders die met Belgen samen gaan werken:

-          Word een merk (brand)

-          Werk samen met Belgen/Vlamingen

-          Investeer in de relatie

-          Heb geduld

-          Ben niet te pusherig

-          Realiseer je dat veel Belgen van nature niet positief staan tegenover Nederlanders

 

Tips voor Belgen die met Nederlanders gaan samenwerken:

-          Ben niet te bescheiden

-          Durf van mening te verschillen

-          Kom snel tot zaken (draai niet om de hete brij heen…)

-          Relatie is in Nederland ondergeschikt (contact versus contractland)

-          Leg scherpe aanbiedingen neer (prijs is belangrijk in Nederland)

-          Afspraak is afspraak

 


Reacties

  • Door Jan-Eric van den Berg op 18-11-2017

    Tja, wat moeten we met dit zielige gedoe. De beste Belgen zijn in de 16de eeuw naar Nederland gegaan ? Ik ben daar nog niet zo zeker van. Navelstaren doet in ieder geval geen goed. Ieder is zoals hij is, maar zoveel verschil heb ik nooit gezien. Laten we het er op houden dat de belangwekkendste Nederlandstaligen bezuiden Breda wonen?



Terug naar overzicht »