<< Vorige pagina

12 oktober 2015

WOI en NT&C in de grensregio bij Keulen


De afdeling Keulen heeft een NT&C-project ondersteund voor Duitse leerlingen die Nederlandse les volgen. Deze leerlingen gingen in de 'grensregio' mensen interviewen over de Eerste Wereldoorlog. Ze bezochten ook historische plaatsen. Ze filmden alle ontmoetingen en maakten er een documentaire van die zó op televisie zou kunnen worden uitgezonden. Misschien iets om in uw afdeling te bekijken?

 

 

 

 

Een expert wordt geïnterviewd door de Duitse scholieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was een bijzondere ervaring: Duitse jongelui die goed Nederlands praten, verhalen horen van Princeleden in Maastricht en van andere mensen in Maaseik, Visé en aan de Duitse kant van de grens. De documentaire 'Van Vijanden Vrienden', die van dit alles het gevolg was, werd ademloos bekeken door de leden van de afdeling Keulen - waaronder twee net opgenomen leden - en de gewestpresident Buitenland.

 

Wat merkte de bevolking in Aken? Hoe werd het fort van Loncé opgeblazen door de dikke Bertha? Deinvasie was in Visé, maar in Maaseik was het zó stil dat men niet wist of vluchten naar Nederland nodig was. Hoe was het in neutraal Nederland, in en rond Maastricht? Het zijn enkele van de thema's die aan bod kwamen tijdens de interviews en dus tijdens de film.

 

 

 

De opnamen in volle gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met leerlingen uit Hasselt bezochten de Duitse leerlingen de Dodengang in Diksmuide, de Duitste soldatenbegraafplaats in Vladslo en het Britse soldatenkerkhof Tyne Cot in de buurt van Ieper. Komend jaar gaan de leerlingen naar een tentoonstelling over 'De Draad', een oorlogskerkhof bij Ieper en naar The Last Post aan de Menenpoort. De Draad, ook Dodendraad of Dodenhek genoemd, was de draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetters van België werd aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. In Duitse stukken werd de versperring officieel aangeduid als Grenzhochspannungshindernis. De versperring stond onder dodelijke elektrische spanning en moest verhinderen dat oorlogsvrijwilligers en Duitse deserteurs België ontvluchtten.

 

Afdeling die interesse hebben, kunnen de DVD bestellen bij Griet Cordemans die de leerlingen heeft begeleid. Haar e-mailadres is cordemans@pjr-bk.de.


Reacties



Terug naar overzicht »