16 oktober 2015

Waterloo-beleving in Nederland


Tweehonderd jaar geleden werd Napoleon bij het Waterloo definitief verslagen. Een gebeurtenis van wereldformaat die in heel West-Europa veel sporen naliet. Vooral ook in Nederland, waar men zelfs tot aan de Tweede Wereldoorlog jaarlijks op 14 juni een officiële Waterloo-dag kende.

 

In de afgelopen tijd zijn er verschillende  studies verschenen die een ander beeld schetsen dan het gangbare, dat vooral gedomineerd wordt door Britse historici. Al kort na de slag zelf eisten de Britten en Pruisen de overwinning op en werd de rol van de Nederlandse regimenten geminimaliseerd. En dat stond haaks op de gevoelens in Nederland, waar niet alleen Prins Willem maar alle soldaten die met hem aan de slag deelnamen als helden werden vereerd.

 

In 'Onze Slag bij Waterloo' onderzoekt de Nederlandse militair historicus Louis Ph. Sloos waarom deze gebeurtenis in Nederland zoveel indruk maakte. Het was de grootste en bloedigste veldslag die ooit op Nederlands grondgebied plaatsvond. Voor de meeste Nederlanders was er echter meer. Het werd gezien als een voortzetting van de onafhankelijkheidsstrijd in 1813-1814 die uiteindelijk tot een Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zou leiden.

 

Het boek, dat verscheen bij Uitgeverij Vantilt van Orde-lid Marc Beerens, richt zich op (Noord-)Nederland. Om verschillende redenen had deze slag veel impact op de bevolking.  Onder de bevolking overheersten de herinneringen aan de Franse tijd en vooral de Napoleontische oorlogen waaronder de bevolking zwaar had geleden en bittere armoede had gekend. De oproep van de kersverse koning Willem I aan jongemannen om Napoleon te bevechten leverde bijgevolg veel vrijwilligers op. Daarnaast behandelt de auteur thema’s als de Waterloomanie, de doden, de gewonden, plunderaars en de hulpverlening na de slag. Ook heeft hij oog voor het slagveldtoerisme, de ‘helden’, de invaliden, de weduwen, wezen en veteranen, het herdenken en gedenken en de betekenis van de slag voor het Nederlandse leger.

 


Louis Ph. Sloos: Onze slag bij Waterloo, de beleving van de overwinning op Napoleon in Nederland. Uitgegeven door Vantilt Uitgeverij, Nijmegen. ISBN: 978 94 6004 208 9 Prijs € 29,50
 


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.