13 april 2016

Nieuw: de Zwinprijs voor grensoverschrijdende initiatieven


Vlaanderen en Nederland zijn beste buren. De afdeling 't Zwin van de Orde van den Prince bewijst dat al bijna dertig jaar lang. In een regio die al eeuwen cultuur en erfgoed deelt, is samenwerken over de grenzen heen belangrijk. Met een Zwinprijs wil de Orde van den Prince het grensoverschrijdend karakter van de streek in de kijker zetten. Op zondag 4 september wordt de eerste Zwinprijs uitgereikt. Het gaat om een symbolische aanmoedigingsprijs voor die persoon, vereniging of instelling die actief is aan beide kanten van de landsgrens.

 

“De Orde van den Prince stimuleert de Nederlandse taal en cultuur. Wie beroepshalve of in de vrije tijd contacten legt tussen Vlamingen en Nederlanders, draagt bij tot een duurzame ontwikkeling van de Zwinregio. Wie onze taal en cultuur, ons rijk erfgoed en het toerisme van de Zwinregio promoot, verdient erkenning. Dat is de bedoeling van de Zwinprijs”, weet Cathy Coudyser, voorzitter van de afdeling ’t Zwin.

 

De afdeling 't Zwin heeft via het eigen netwerk al een lijst van initiatieven opgesteld, maar is toch nog op zoek naar grensoverschrijdende initiatieven uit de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis, die samen de Zwinregio vormen. Wie initiatieven kent of actief is in een organisatie of vereniging die grensoverschrijdend werkt, kan die als kandidaat voordragen. Aanmelden kan via zwinprijs@telenet.be. U ontvangt dan het wedstrijdreglement, de doelstellingen en de selectiecriteria. “We houden het eenvoudig, geen administratieve rompslomp noch papierwinkel, maar we willen wel een duidelijk zicht op wat het initiatief precies inhoudt”, vult Carlo van de Plasse aan.

 

Een selectiecomité beoordeelt alle kandidaten. De vijf meest waardevolle initiatieven worden weerhouden. Het zijn uiteindelijk de leden Orde van den Prince ’t Zwin die de laureaat bepalen. Die laureaat wordt tijdens de viering van dertig jaar afdeling 't Zwin bekend gemaakt en krijgt een beeldje overhandigd.

 

“Wij hopen op heel wat ingediende voorstellen”, zeggen initiatiefnemers Cathy Coudyser en Carlo van de Plasse. “Niemand verliest, de grensoverschrijdende initiatieven krijgen meer bekendheid en worden meer gewaardeerd. En daar is het hem om te doen.”

 

Meer info: zwinprijs@telenet.be

 


 


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.