13 april 2016

In memoria ‘t Sticht


De afdeling 't Sticht is in 2015 bijzonder zwaar getroffen. Drie Prince-vrienden met uitzonderlijke kwaliteiten zijn in dat jaar  overleden.

 

 

Maarten van der Werf


Op 2 april 2015 overleed op 85-jarige leeftijd Princevriend en medestichter van de afdeling ‘t Sticht Maarten van der Werf. Maarten was een trouw en toegewijd Prince-lid, die vele functies bekleedde, waaronder het presidentschap van gewest Oost-Nederland.


Hoewel hij na zijn pensionering van zijn werk als advocaat buiten het Sticht ging wonen, bleven hij en zijn echtgenote Froukje regelmatig de vergaderingen van ’t Sticht bezoeken. Hij was betrokken bij de oprichting van de afdelingen Apeldoorn en Deventer (inmiddels opgeheven). De Algemene Ledendag van 2011 te Deventer werd te zijnen huize in elkaar gestoken.


Wij zagen steeds in driedelig kostuum met hoed, die hij - zoals het een heer van stand past - flexibel en beleefd groetend ophief. Hij mocht graag een paar versregels uit de losse hand voordragen, want zijn kennis van de literatuur en de geschiedenis was groot.


Maarten droeg met liefde en passie de stijl van Orde uit in de geest van de Keure. Amicitia en Tolerantia waren voor hem geen ijdele woorden.

 

 

Frits de Waard


Op 23 augustus 2015 overleed op 87-jarige leeftijd Princevriend Frits de Waard, emeritus hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Erelid van de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns.


Hij was de eerste hoogleraar epidemiologie in Utrecht. Na zijn emeritaat bleef hij betrokken bij de epidemiologie. Te zijner ere wordt jaarlijks de Frits de Waard Penning uitgereikt aan veelbelovende studenten voor hun epidemiologische scriptie.


Frits en zijn echtgenote Joke waren zeer betrokken bij Zuid-Afrika en bleven er tot hoge leeftijd komen. Hun eerste voordracht als nieuw lid bij de afdeling ’t Sticht betrof dan ook dit land. Zijn betrokkenheid bij de afdeling bleek uit het vervullen van een bestuursfunctie, de vele voordrachten die hij gaf over uiteenlopende onderwerpen en zijn bijdrage aan de discussies. Ondanks zijn steeds brozere gezondheid bleef hij trouw de vergaderingen bezoeken, tot enige maanden voor zijn overlijden.


We citeren het overlijdensbericht:
Een wijs en integer man met veel liefde voor gezin en vak verliet ons na een interessant en avonturenrijk leven.

 


Karel Maartense


Karel Maartense (1945-2015), leraar en programmamaker bij Teleac/NOT, was slechts een vijftal jaren lid van de afdeling ’t Sticht. Maar in die tijd heeft hij zich een betrokken, gedreven en humorvol Prince-lid betoond. In 2014 was hij voorzitter van de commissie die het zevende lustrum van de afdeling. Dat zou de opmaat zijn geweest tot het voorzitterschap van de afdeling. Het mocht niet zo zijn: een slopende ziekte verhinderde dat. Op 16 juni 2015 overleed hij.

 

We zullen hen alle drie zeer missen.

 

Afdeling 't Sticht
 


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.