15 september 2016

Twee Georgische studentes Nederlands in Brugge en Oostende


Twee Georgische studentes Nederlands verbleven drie weken in West-Vlaanderen. Het was een groot succes. Volgend jaar wordt een nieuw bezoek gepland.

 

 

Eén van de doelstellingen van de Orde van den Prince is de uitwisseling met docenten en studenten Nederlands in het buitenland. Geheel volgens die doelstelling hebben de afdelingen Brugge en Oostende twee Georgische eerstejaarsstudentes Nederlands in juli 2016 voor drie weken uitgenodigd. Het was een gezamenlijk initiatief van beide afdelingen, waarbij de twee studentes alleen ofwel samen afwisselend in Brugge en Oostende verbleven.

 

Keuzevak

 

De gaststudentes waren Tsio Tenadze (21 jaar) en Elena Kerdikoshvili (20 jaar). Zij zijn respectievelijk derde- en tweedejaars studentes sociologie aan de universiteit van Tbilisi, met als keuzevak Nederlands. Beide afdelingen hadden een mooi, gevarieerd programma voor hen opgesteld, met verblijf in een gastgezin bij Princeleden en met stages bij boekhandel De Reyghere in Brugge en bij de Cultuurdienst van de stad Oostende (met dank aan onze leden Ivy Steinberger en Martine Meire).


Bijgeleerd

 

Toen de twee studentes op 10 juli in Brugge aankwamen, konden ze zich na twee semesters Nederlands al behoorlijk redden, maar wat hebben ze snel bijgeleerd! Bij hun vertrek op 31 juli spraken ze veel vlotter dan bij aankomst en je merkte in de tussentijd zienderogen hun vorderingen. Door de vele uitstappen en de warme opvang en begeleiding in de gastgezinnen vonden Tsio en Elena het de mooiste vakantie van hun leven. De afdelingen Brugge en Oostende hadden ook gezorgd voor contacten met andere jongeren, onder meer door ze een paar dagen in Gent 'op kot' te laten gaan tijdens de Gentse Feesten en door ze als vrijwilliger te laten werken bij Theater Aan Zee in Oostende.

 

Secretaris NT&C Femke Simonis van de afdeling Oostende,

gastgezin Roland en Marie Jeanne Desnerck met de Georgische studentes Elena en Tsio.

 

Volgend jaar

 

Dit eerste initiatief om twee studenten Nederlands in Brugge en Oostende te ontvangen is zo succesvol en naar wens verlopen, dat beide afdelingen, na evaluatie en overleg, er sterk aan denken om het project volgend jaar voort te zetten. Dit in nauwe samenwerking met de docente Nederlands in Tbilisi, Nino Pkhakadze, die Tsio en Elena geselecteerd heeft na de examens van het eerste semester in januari 2016. Graag willen de afdelingen Brugge en Oostende in 2017 twee nieuwe studenten de kans geven om hun kennis van het Nederlands te vergroten door een verblijf in België.

 

Femke Simonis
Secretaris NT&C, afdeling Oostende

 

 

 

 

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/theater-aan-zee-kleurt-even-oost-europees/article-normal-231063.html


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.