16 september 2016

Vijftigjarig jubileum Graafschap Loon


Het vijftigjarig jubileum van de afdeling Graafschap Loon werd niet alleen bijgewoond door een groot aantal Princevrienden van de eigen afdeling, maar ook door het voltallige Dagelijks Bestuur en leden van de afdelingen Prinsbisdom, Tienen, Eindhoven, Tilburg en vooral de zusterafdeling Zwolle. Toespraakjes, een academische zitting en genoeglijk samenzijn viel hen ten deel.


Grafisch ontwerp van kunstenaar Hedwig Pauwels met elementen uit het vijftigjarig bestaan van de afdeling.

 

De academische sessie op het 50-jarig jubileum van het Graafschap Loon werd verzorgd door dr. Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof aan de Universiteit Gent. 'De valkuilen van ons denken' was de titel van zijn betoog. Uitgaande van de ongelovige Thomas schoof hij eerst een aantal elementen naar voren die leiden tot wantrouwen. Zijn onze zintuigen betrouwbaar? Ook naïef realisme maakt zich regelmatig van ons baas.

 

Kritisch denken

 

Na deze vaststellingen leidde de jonge filosoof ons verder naar het kritisch denken. Inzicht in de valkuilen en gezond wantrouwen behoren tot de eerste stappen. Valkuilen van ons brein zijn zeker naïef realisme, maar ook zien we niet zelden verbanden die er niet zijn. Eveneens mag ons niet ontgaan dat ook ons brein evolutie doormaakt. Wie zich wil verdiepen in de materie en één en ander verder wil ontdekken, kan zich zijn boek 'De ongelovige Thomas heeft een punt' aanschaffen en lezen.

 

Rachmaninov

 

Na de pauze kregen de aanwezigen de kans om te gaan genieten van muziek gebracht door Bertels en Koch. Vocalise van Sergei Rachmaninov en Pequena Csardas van Pedro Iturrialde gaven deze namiddag een dimensie om nooit te vergeten. Vervolgens kreeg psycholoog en illusionist Marc Braem, onder andere verbonden aan de vzw Skepp, de kans om menigeen te confronteren met denken, foutief denken, zien gebeuren en toch niet zien. Het was een passende praktijkgerichte aanvulling op het betoog van dr. Maarten Boudry.

 

                                            Stichtend lid Pros Croes, zijn echtgenote Juleke en bestuursleden van de afdeling, het gewest en het DB.

 

Stichtend lid

 

Het slotstuk van de namiddag was toegewezen aan Pros Croes, als enige van de twintig stichtende leden van de afdeling in 1966 nog altijd trouw aanwezig op de bijeenkomsten. Hij greep terug naar enkele feiten uit de lange geschiedenis van onze afdeling en zijn Princebeleven en eindigde met een paar wensen voor de toekomst. Zijn brandend idealisme uit vroegere jaren deed hem besluiten met de bedenking dat in de eerste jaren zoveel rechtmatige aandacht ging naar een vreemde taaloverheersing (in casu het Frans), terwijl we momenteel hetzelfde meemaken met de overdreven ruimte voor het Engels. En..., er is op dit moment zo weinig reactie tegen de verdrukking van onze eigen taal.

 

Volkslied

 

Ter afsluiting van de academische zitting volgde een verfijnde versie van het Limburgs Volkslied dat iets bracht tussen weemoed, volksgevoel en fierheid. Naar goede Vlaamse traditie werd afgesloten met een ontmoetingsmoment waarbij drank, hapjes en een gezellige babbel de hoofdingrediënten vormden.

 

Gilbert Verhille
Lid afdeling Graafschap Loon en oud-Gewestpresident Limburg

 


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.