23 maart 2017

Herman Van Rompuy over Europa


 'Europa, verleden, heden en toekomst'. Dat was de titel van de lezing die voormalig Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hield op 12 februari in Kortrijk. De afdeling Kortrijk had voor deze lezing in het bijzonder de afdelingen Waregem en Rijsel/Lille uitgenodigd. Niet minder dan 95 Princeleden en partners waren een en al aandacht voor de eloquente spreker, die het Europa van vandaag belichtte binnen de brede diverse mondiale bewegingen, niet alleen op politiek vlak, ook op economisch en demografisch vlak, met daarbij ethische en filosofische overwegingen.

 

 

 

Voorzitter Reginald Pembele van de afdeling Rijsel, voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, gewestpresident Jaak Lambrecht van West-Vlaanderen en voorzitter Paul Lodewijk van de afdeling Kortrijk.

 

 

Terugplooien

 

Herman Van Rompuy waarschuwde voor de stap terug waarbij landen zich op zichzelf terug zouden plooien op zoek naar bescherming wat alleen verlies zou betekenen. In het verleden is evenwel gebleken dat openheid naar een breder Europa toe juist leidde tot winst, groei en welvaart. Ondanks instabiliteit en onzekerheid in de wereld van vandaag, brak de spreker een lans voor een blijvende open, hoopvolle attitude en dit zonder het enthousiasme voor een verenigd Europa te verliezen. Waarden als amicitia en tolerantia blijven in die optiek fundamenteel.

 

 

Paul Lodewyck, voorzitter afdeling Kortrijk


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.