23 maart 2017

Tijdschrift Over taal: broodje taal, taalkronkels en traditie


Een blad met traditie. Zo mag Over taal zich zeker noemen. In 1962 verscheen het eerste nummer van Taalbeheersing in de administratie. In 1985 werd het omgedoopt tot Taalbeheersing in de praktijk. Vanaf 1998 heet het Over taal. Het blad is met de jaren uitgegroeid tot een algemeen wetenschappelijk-populariserend tijdschrift voor alle taalgebruikers die door taal, tekst en communicatie geboeid zijn. Leden van de Orde van den Prince krijgen korting op een abonnement.

  

 

 

In elk nummer van Over taal staat een ‘Interview’, twee ‘Taalwerken’ (bijdragen over taal in de ruime zin van het woord), twee ‘Dossiers’ (praktische taal-, tekst- en/of communicatiedossiers) en enkele vaste rubrieken: ‘Broodje taal’ (over taalzorgitems), ‘Idioom en Co’ (over idiomatische uitdrukkingen), ‘Te boek’ (vier bladzijden boekrecensies), ‘Taalkronkels’ (de lichte, maar soms minder lichte taalhumorrubriek), een ‘Column’ (actueel en/of universeel) en ‘Errata’ (zoek de taalfouten in de media). Over taal komt vijf keer per jaar uit. Stukken in Over taal halen geregeld de media.

 

 

 

Website

 

Op de website vindt u aanvullende informatie. U kunt er ook een proefnummer bekijken. Als abonnee kunt u eveneens het archief met de nummers van vorige jaren raadplegen. En voor elke (nieuwe) abonnee nu: gratis de ‘Klapper’ van 82 bladzijden voor de jaren 1998-2016, een register op 19 jaargangen ‘Over taal’.

 

Hoofdredacteur

 

Hoofdredacteur Filip Devos, hoofddocent Nederlands (vakgroep vertalen, tolken en communicatie) aan de Universiteit Gent,  geeft voor de Orde van den Prince geregeld lezingen over taal. Hij won als hoofdredacteur van Over taal de Lofprijs 2015 van de Stichting Nederlands voor zijn pleidooi en werk voor wetenschapspopularisering in het Nederlands. Over taal kreeg ook een eervolle vermelding bij de LOT Populariseringsprijs 2017: "Een tijdschrift dat voor echte taalliefhebbers is geschreven, de laatste jaren duidelijk is gegroeid en aan relevantie wint." Aldus het juryrapport.

  

Korting

 

Over taal biedt de leden van de Orde van den Prince een korting van 20% op het normale tarief. 32 euro voor een jaarabonnement (5 nummers van 28 bladzijden, inclusief btw en verzending). Mail voor dit aanbod naar filip.devos@overtaal.be en vermeld ‘Orde van den Prince’.


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.