23 maart 2017

Rekto:verso vernieuwd


 

 

Bijna vijftien jaar bestaat het Vlaamse cultuurblad rekto:verso. Tijd voor een nieuwe vorm, zowel op papier als op de website. Leden van de Orde van den Prince krijgen in maart korting op een abonnement.

 

 

Vraag aan honderd geëngageerde cultuurliefhebbers wat ze associëren bij rekto:verso en het antwoord zal heel vaak ‘een tijdschrift’ zijn. Zo is rekto:verso in september 2003 ook begonnen. De hele redactionele werking is nog steeds gebaseerd op het samenstellen van een boekje over film, literatuur, beeldende kunst, podium, muziek en cultuurbeleid. De geur van verdieping op papier: dat was wat de vrijwilligersredactie altijd aan de gang hield.

 

Vorm

 

De afgelopen dertien jaar is rekto:verso een aantal keer van vorm veranderd. Boekje werd krant, krant werd weer boekje en losse artikels over vooral kunst verbreedden zich gestaag tot meer thematisch samengestelde dossiers over cultuur en samenleving. Zo werd in 2011 de helft van het boekje een themanummer, over onderwerpen als ‘geweld’, ‘het witte westen’, ‘schoonheid’, ‘porno’, ‘mislukking’ en ‘verzet’. Algauw volstonden honderd pagina’s niet meer om het steeds grotere aantal van bestelde en ingestuurde artikels nog langer in goede banen te leiden en werd de website een steeds belangrijker kanaal. Rekto:verso werd een magazine met een site, aangevuld met af en toe een debat of een workshop. Daarvoor kreeg het voor haar tiende verjaardag een Cultuurprijs van toenmalig Vlaams minister Joke Schauvliege.

 

Themanummers

 

Recentelijk is besloten rekto:verso om te vormen tot een kwartaalblad in full colour en een nieuwe website. Vanaf jubileumnummer 75 (maart 2017) zullen vier nummers per jaar (maart, juni, september en december) een meer tijdloze kijk op kunst, cultuur en samenleving bieden. Het worden volledige themanummers, die een brede culturele kwestie uit de tijdsgeest of het artistieke bedrijf hakken en proberen te verdiepen. De nieuwe website wordt hét kanaal waar wekelijks twee à drie artikels over meer actuele cultuurbeschouwing verschijnen. Zo werd op 15 maart Het Grote Emoticon gepubliceerd: een catalogus waarin 75 auteurs en visuele kunstenaars elk één emotie belichten, voor een meer geschakeerd gesprek over kunst en samenleving.

 

Wil u de komende nummers van rekto:verso niet missen? Leden van De Orde van den Prince krijgen tijdens de maand maart 5 euro korting op een jaarabonnement (25 euro in plaats van 30 euro).

 

Interesse? Schrijf 25 euro over op het rekeningnummer BE 16 7350 0639 1274 - BIC: KREDBEBB (met vermelding van Orde van den Prince) en vind rekto:verso elke drie maanden in de bus en dagelijks op www.rektoverso.be.


Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.