<< Vorige pagina

21 juni 2018

OKAN-klas wint Princetrofee voor Taal van afdeling Graafschap Loon


Een verzorgde taal is voor elke afdeling van onze Orde wel een punt. Ook de afdeling Graafschap Loon hecht veel belang aan verzorgde taalvaardigheden bij jongeren. Om dit te stimuleren, richtte zij voor de derde maal een taalwedstrijd in voor leerlingen van het secundair onderwijs (18-jarigen). De vereiste presentatievorm was een filmpje in YouTube-formaat van maximaal drie minuten. Begin mei viel een verrassend verdict: een onthaalklas Nederlands voor anderstalige nieuwkomers (OKAN genaamd) ging met de hoogste eer lopen.

 

 

De afdeling Graafschap Loon richt zich met haar taalwedstrijd op jongeren van de eindjaren van het secundair onderwijs uit de brede regio van Hasselt. Voor de derde editie nodigden wij ook de twee OKAN-klassen uit. Hun onderwijs focust op een intensieve cursus Nederlands voor anderstalige nieuwkomers.  Alle deelnemende scholen samen zonden vijftien filmpjes in om de Princetrofee voor Taal in de wacht te slepen. Er werd ook in deze editie geen inhoudelijk thema vastgelegd. De vorm lag wel vast en is op het lijf van deze jongeren geschreven: wij moeten jouw verhaal via YouTube kunnen bekijken en het filmpje moet door een verzorgde en stijlvolle taal ondersteund worden.

 

Loemp konijn

 

De winnende groep jongeren van de OKAN-klas van KTA2 Villers uit Hasselt maakte op een aanstekelijke wijze duidelijk hoe zij tegen het leren van onze taal staan. Zo leren we onder andere bij wie van de leerlingen de eerste woorden Nederlands 'lekker', 'ik wil eten', 'mama' en 'loemp konijn' waren. Het filmpje bekijken kan hier.

 

 

Andere inzendingen

 

Op de speciale website die rond de Princetrofee voor taal is opgezet, zijn ook de andere veertien inzendingen te vinden, plus de winnaars van de vorige twee jaren. Voor wie meer wilt weten over de vraag hoe jongeren met taal bezig zijn, is dit een prima website om eens te grasduinen. Je vindt er ook nadere info over de doelstelling van de wedstrijd en het reglement.

 

Ontbijt

 

Op 2 mei 2018 verraste de jury van leden van onze afdeling de gelukkige groep jongeren én hun begeleiders met een heerlijk ontbijt. Het tweede luik van de prijs volgt in juni. Dan treedt onze afdeling op als sponsor van een studietrip naar Tongeren.  Een presentatie van de sfeer tijdens het ontbijt en een dankwoord van een fiere directeur Stijn Valkeneers van KTA2 Villers vind je hier.

 

Vierde editie

 

Op naar de vierde editie nu! Ook in het schooljaar 2018-2019 willen wij door deze taalwedstrijd jongeren aanspreken om op een leuke wijze toch bewust met onze mooie taal bezig te zijn. Onze jeugd bepaalt de toekomst van onze moedertaal.

 

Jef Schoofs
Verantwoordelijke NT&C afdeling Graafschap Loon
Terug naar overzicht »