<< Vorige pagina

16 mei 2018

Waregem centraal op gewestdag West-Vlaanderen


Waregem herdenkt, stapt, galoppeert, smult, toont en zwermt uit. In het kader van deze thema's konden de deelnemers aan de gewestdag West-Vlaanderen het stadje Waregem en haar omgeving ontdekken. En dat deden ze. Van de enige Amerikaanse Eerste Wereldoorlog begraafplaats in Vlaanderen tot Waregem Koerse en van de moderne 'bib' tot het André Demedtshuis.

 

 

De Waregemse afdeling van De Prince hoopte voor zijn gewestdag op een aangename lentedag, maar kreeg van de ons zeer gunstig gezinde weergoden een stralende zomerdag. Een ideaal weertje voor de vele activiteiten die de organiserende werkgroep voor de iets meer dan honderd deelnemers in petto had.

 

 

Welkomwoord

 

Burgemeester Vanrijckeghem moest in extremis afzeggen voor de aftrap van deze gewestdag, maar we konden hiervoor rekenen op een enthousiasmerende Godelieve Laureys. Als President van de Orde sprak ze in de ceremoniezaal van het Waregemse stadhuis een inspirerend welkomwoord. Gewestpresident Jan Vandromme had het in zijn toespraak onder andere over de sterk veranderende maatschappij waar de Orde op moet durven inspelen. Voorzitter Renaat Vaes stuurde vervolgens de naar Waregem afgezakte Princeleden het pad op om, onder leiding van de Waregemse Gidsenkring, kennis te maken met onze kleine maar knusse stad.

 

       

 

Waregem herdenkt

 

De groep ‘Waregem herdenkt’ verplaatste zich naar Hippo.War. Dit gratis toegankelijk bezoekerscentrum in het tribunegebouw van de hippodroom vertelt het verhaal van het paard in de Eerste Wereldoorlog én het focust op de rol van de Amerikanen in die oorlog. De tweede halte van dit herdenkingsparcours kon dan ook niet elders zijn dan Flanders Field American Cemetery, de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. Voor de Verenigde Staten is het een belangrijke plek. Het bewijs daarvan is het bezoek van toenmalig president Obama in 2014.

 

 

Waregem stapt

 

De intekenaars op ‘Waregem stapt’ gooiden het over een totaal andere boeg. Zij verkenden het stadscentrum van Waregem met onder andere het mooie stadspark Baron Casier, de pas aangelegde Zuidboulevard en uiteraard de hippodroom. Dat laatste was een halte die niet kon ontbreken in een wandeling doorheen een stad die zichzelf bestempelt als ‘in galop’.

 

 

Waregem galoppeert

 

‘Waregem galoppeert’ zette helemaal in op de wereld van het paard. De deelnemers aan deze groep kunnen zeker stellen dat ze na de gewestdag meer te weten zijn gekomen over dat paard. Het bezoek aan Hippo.war catapulteerde hen terug in de tijd en de uitgebreide rondleiding op de zonovergoten hippodroom maakte hen tegelijkertijd op 5 mei al toeschouwer van de befaamde jaarlijkse Waregem Koerse die op 28 augustus aanstaande voor de 171e keer al gelopen zal worden.

 

 

Waregem smult

 

De Bourgondiërs onder ons kozen dan weer voor ‘Waregem smult’. Neen, deze activiteit beperkte zich niet tot een passief degusteren van een aantal lokale lekkernijen. Deze degustatie vormde wel de rode draad doorheen een wandeling die deze smulpapen natuurlijk ook een indruk meegaf van onze gezellige winkelstad.

 

Waregem toont

 

 

‘Waregem toont’. Onder deze cryptische vlag gingen twee dingen schuil. Naar aanleiding van de aanleg van de Zuidboulevard verhuisde de stadsbibliotheek naar een nieuwbouw aan de rand ervan. De gewestdag was dan ook een ideaal moment om onze bezoekers een blik te gunnen voor en achter de schermen van een hedendaags gerunde bib. Voor het tweede luik van dit toonprogramma verhuisde ook deze groep - uiteraard zou ik zeggen - naar de hippodroom.

 

Waregem zwermt uit

 

‘Waregem zwermt uit’ tenslotte. Deze groep kreeg een cultuurbad. Daarvoor staken we de grens van onze stad over en zwermden we uit naar het naburige Sint-Baafs-Vijve. Daar vind je, aan de boorden van de Leie, het mooie André Demedtshuis. Schrijver-dichter en cultuurminnaar Demedts (1906-1992) zei over dit huis ooit zelf: “Dat het een symbool moge zijn voor alle mensen, die over alle verschillen heen, toch één en hetzelfde verlangen hebben: een beetje gelukkig zijn.” Een pleidooi eigenlijk voor wat ook wij als Orde zo belangrijk vinden: ‘amicitia en tolerantia’. Na dit bezoek genoten de intekenaars voor deze activiteit in het nabijgelegen pittoreske Romaanse kerkje van een stemmig harpconcert. Daarbij trad op Daphne Vandemeulebroucke, dochter van één van de Waregemse leden.

 

Tongen

 

Toen was het tijd om met z’n allen te verzamelen op het zonnige terras van restaurant Improviste. Het aperitief maakte, mocht dat nog niet gebeurd zijn, de tongen verder los én prepareerde die voor de heerlijke maaltijd die chef David Selen ons daarna voorschotelde. De werkgroep die deze gewestdag had voorbereid, kon het niet nalaten om, meteen na afloop, al een eerste algemene evaluatie te doen. Die was positief, een bilan dat ook bleek uit de vele deugddoende reacties.

 

       

 

Het is een cliché, maar ook nu hadden de afwezigen ongelijk.

 

Philip Demuynck

Secretaris afdeling Waregem
Terug naar overzicht »