Laaggeletterdheid Overhaald

Dinsdagmiddag 23 september jl. deelden studenten Neerlandistiek in een zaal (circa 40 aanwezigen) van de Arteveldehogeschool (Gent) hun bevindingen met betrekking tot het ‘Overhaald-project’, een belangrijk Benelux-initiatief in de strijd tegen laaggeletterdheid. Deze bijeenkomst is -via een live-stream- digitaal gevolgd door 70 personen.
In het 'Overhaald-project', mede mogelijk gemaakt door verschillende afdelingen en het Gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen van uw Orde van den Prince, reiken studenten een nieuw instrumentarium aan om laagtaalvaardige- en anderstalige leerlingen (en hun eigen omgeving) plezier in het lezen te geven. Zie ook www.overhaald.wixsite.com/website. De presentatie van het project is terug te vinden op YouTube: youtu.be/OV--P9ih8Es.

Dit geschiedt door te werken met hoogstaande literaire teksten die laagtaalvaardigen en anderstaligen ook inhoudelijk interesseren. O.a. werken (vaak belangeloos) mee Kristien Spooren, Herman Brusselmans, Laila Koubaa, Bart Koubaa en Fikry El Azzouzi.

Een begeleidend handboek dat in maart 2021 wordt gepubliceerd, is uitvoerig getest bij relevante doelgroepen (o.a. Okan-leerlingen en leerlingen in het beroepsonderwijs). 

Beschrijving gewest: 

Het ontstaan van het gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen gaat terug tot de prille beginjaren van de Orde van den Prince. Het gewest telt tien afdelingen uit Oost-Vlaanderen en één afdeling uit Zeeuws Vlaanderen. De laaste jaren zijn heel wat initiatieven ontwikkeld zoals Dagen van den Prince, activiteiten met focus op kortfilm, poëzie, muziek, ... Deze initiatieven hadden steeds een duidelijke link met de problematiek Nederlandse Taal en Cultuur, Nederlandse Taal en Cultuur vormt dan ook een speerpunt van het beleid van het gewest.