Hoe door corona de familie Vestdijk werd teleurgesteld in Arnhem

De coronacrisis overviel de Orde van den Prince, ook in de afdeling Arnhem. Het afdelingsbestuur organiseerde kleinschalige koffie-ochtenden bij leden thuis en een zomerborrel in de open lucht. Ze vroeg de leden van de afdeling ook om op papier te zetten hoe zij de afgelopen maanden hadden ervaren. Het resultaat is een mooi vormgegeven boekje, Blik op corona, waarin niet minder dan twintig leden in proza, poëzie en beeld terugblikken op hoe zij de coronacrisis hebben beleefd. Zoals afdelingssecretaris Age Bertoen, die de familie Vestdijk teleurstelde tijdens de eerste coronaweken...

 

Boeken, familie en fietsen

Op onze zolder kijken lege boekenplanken mij wat verwijtend aan. En de familie Vestdijk is ook niet blij met mij. De onwezenlijke en vervreemdende sfeer van de eerste coronaweken gebruikte ik om eens te snoeien in mijn boekenvoorraad. En Vestdijk was een van de slachtoffers. Een favoriet uit mijn jaren '20, maar nu niet meer om door te komen. Alleen Ina Damman zou ik nog wel weer eens willen ontmoeten en die heb ik dus laten staan. Ook James Baldwin was bijna verbannen, maar die werd nog net gered vanwege de 'Black-Lives-Matterbeweging'. Baldwin is voor hen een inspiratiebron en dat maakt het interessant hem nog eens te herlezen. Wie weet komt het ervan, al heeft hij zware concurrentie van moderne schrijvers als Colson Whitehead met zijn boek The Underground Railroad. Een bloedstollend verhaal over de behandeling van gevluchte slaven in het midden van de 19e eeuw. De gedachtewereld van veel Amerikanen van nu lijkt kennelijk nog steeds op die van de mensen toen.

Sommigen van mijn vrienden vinden het bewaren van literatuur op papier maar een achterhaalde strategie. Corona leek ons versneld in die geheel gedigitaliseerde wereld te trekken. Zo vierden we ons traditionele familiepaasfeest (met veertig nichten & neven, ooms & tantes, uit NL, UK en US) via Zoom. Hilarisch. Er klopte van alles niet, maar toch konden we virtueel eieren tikken en vrolijkheid uitwisselen via het beeldscherm. In mijn leesclub hebben we een paar keer een boek besproken met hulp van Zoom. Dat beviel maar matig. Weliswaar kwam het oordeel over boek en schrijver wel over het voetlicht, maar de sociale component en de lichaamstaal ontbraken pijnlijk. En dat maakte het plezier van bespreken en tot een oordeel komen veel schraler.

Ons leven draait natuurlijk niet uitsluitend om boeken en literatuur. We missen het geregelde contact met onze kleinkinderen. Al sinds het begin van de coronacrisis passen we niet meer op. Ons contact, voorheen wekelijks, is nu beperkt tot telefoontjes en WhatsAppberichten. Voor ons is dat oppassen belangrijk omdat we zo de familiebanden versterken. Maar dat niet alleen: de (klein)kinderen verfrissen onze kijk op de wereld en dat kun je niet vervangen door contact via telefoon of app of het volgen van nieuws en opinies op de televisie. Eind juli durfden wij en onze kinderen weer een logeerpartij aan. Met mondkapjes voor en stalen zenuwen beklommen we met drie kleinzonen de Eusebiustoren. Prachtige panorama's vanaf de glazen balkons. Op het eerste gezicht lijk je zomaar in de diepte te vallen, maar dat valt gelukkig mee. Zelfs de meest angstige in ons gezelschap genoot.

Het opruimen van ons huis dreigde ons geheel op te slokken maar dat hebben we gelukkig kunnen vermijden. Zo maakten we een heerlijke fietstocht in de omgeving van Elburg, een voor ons totaal onbekende omgeving. We zaten te lunchen op de restanten van een oude parochiekerk, genoten van de pittoreske straatjes van Elburg en verbaasden ons over een ooievaarsnest met jongen aan de rand van het monumentale stadje. En in ons eigen stadstuintje hoorden we voor het eerst de welluidende zang van de zwartkop. Hadden wij er meer aandacht voor of kwam die dichterbij door de coronarust in de wijk?

Age Bertoen


Ooievaarsnest in Elburg (foto: Age Bertoen)

 

Hieronder zijn nog twee verhalen uit het boekje te lezen. Voor de echte liefhebbers: er zijn nog enkele exemplaren van het boekje 'Blik op corona' te koop voor de zeer democratische prijs van 7,50 (mail hiervoor Age Bertoen, mailadres staat in het Adresboek op de website).