Digitale tv-uitzending van afdeling Hulst trekt vele honderden leden en niet-leden

Een pandemie biedt kansen aan afdelingen die over grenzen heen samenwerken en die de gedigitaliseerde magie van taal en cultuur omarmen. Op maandagmiddag 21 december 2020 logden meer dan 300 kijkers wereldwijd in op een gezamenlijk kijkervaring op internet, een soort tv-uitzending. Het ging van het Plioceen naar gin, van Georgië naar Nehalennia en van Anton van Wilderode naar rap uit Rijsel. Tot in Australië is er naar de video gekeken.

De rechtstreekse internet-uitzending, gelanceerd vanuit tv-studio JEP in het Zeeuws-Vlaamse Kloosterzande, was een initiatief van de afdeling Hulst in nauwe samenspraak met de afdeling Land van Waas en Dendermonde I (Sint-Niklaas). Aan de vooravond van de uitzending besteedden lokale en regionale media en culturele instellingen ruimschoots aandacht aan het culturele mozaïek dat de samenwerkende afdelingen de huiskamers van hun leden en geïnteresseerden lieten binnenstromen.

 

 

Proefuitzending

Het initiatief was aanvankelijk bedoeld als een korte proefuitzending van 45 minuten. Het groeide spontaan uit naar een mega-uitzending van zo'n twee uur. Dit is te danken aan de enthousiaste medewerking van de afdelingen Heerlen, Gent I, Westhoek en Rijsel, studenten Neerlandistiek in Georgië, Jona Lendering van www.grondslagen.net, OvdP-president Godelieve Laureys en Filip d’Havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland. Geen enkel draaiboek is bestand tegen hun enthousiaste gedeelde inbreng en grenzeloze beelden die barrières slechten. Terugkijken kan nog altijd via www.jepstudios.nl/ordevandenprince (vanaf circa 23 minuten).

 

 

Plioceenafzettingen

Inmiddels hebben ten tijde van de verzending van de januari-PrincEzine medio januari 2021 bijna 500 geïnteresseerden de 'ingeblikte' beelden van de internet-uitzending digitaal bekeken. Ze zagen daarbij in Nederland unieke afzettingen uit het Plioceen van zo'n drie miljoen jaar oud in een groeve in het Zeeuws-Vlaamse Nieuw-Namen (onderdeel van Grenspark Groot-Saeftinghe), de middeleeuwse receptuur voor een excellente gin-tonic van Sas-distilleries, de priester-dichter Anton van Wilderode, zangeres Eléonor, de Romeinse godin Nehalennia, nieuwjaarswensen in diverse dialecten, Multatuli, rap-iconen uit Rijsel en de Boom van Caesar in het Westvlaamse Lo.

 

 

Facebook

De uiteenlopende thema’s zijn ook apart te bekijken via de Facebookpagina van OvdPHulst. Dit leverde verrassende resultaten op. De beelden van de Plioceen-groeve, op de kaart gezet door archeologe Nathalie de Visser, bereikten inmiddels meer dan 2.000 geïnteresseerden. Ondertussen surfte - via voornoemde Facebookpagina - de gin-tonic van professor Benedikt Sas naar meer dan 5.000 computerschermen. De uitzending is tevens opgepakt door het Youtubekanaal TerneuzenTV. Via het digitale netwerk van dit kanaal maakten meer dan 2.000 kijkers, onder andere in Australië, kennis met het kleurrijke culturele mozaïek van de Orde van den Prince. Onderwerpen uit de internet-uitzending werden ook via twitter (@OvdPHulst en @OvdPTaalCultuur) breed gedeeld en bereikten honderden geïnteresseerden. 

Les

Dé les van deze proef internet-uitzending: samenwerkende afdelingen die tijdig hun krachten bundelen rond een dynamische digitale agenda kunnen grenzen verzetten en nieuwe bruggen bouwen op het gebied van taal en cultuur. Zij boren een bron aan van ongekend enthousiasme, dat de post-corona toekomst van de kernwaarden van de Orde van den Prince (inter)nationaal nog steviger verankert.

Frank Lafort
Webredacteur afdeling Hulst