Corona, NT&C, beleidsplan en nieuwe afdeling Genève op Presidiumvergadering

Het is niet onlogisch dat de Presidiumvergadering van eind maart begon met een aantal overpeinzingen over corona. Dat het allemaal veel langer duurt dan gedacht. Dat het virus ons nu al een tijd depriveert van vitale ontmoetingen in vivo. Dat het vaccineren te langzaam gaat, zowel in België als in Nederland. Dat er wel licht is aan het einde van de tunnel, maar dat deze tunnel toch ook iedere keer weer een beetje langer blijkt te zijn dan gedacht en gehoopt…
 

Gelukkig zijn vervolgens verschillende positieve ontwikkelingen onderwerp van gesprek. Om te beginnen is er het initiatief vanuit Genève om een nieuwe afdeling op te richten. Dit toekomstgerichte initiatief wordt sterk geapprecieerd.

NT&C

Daarna volgt er een hele boterham met NT&C-punten. Herman Bosmans en Marinel Gerritsen (zij neemt de portefeuille NT&C over van Herman aan het einde van dit werkingsjaar) hebben de doorontwikkeling van het NT&C-beleid samen ter hand genomen en lichten de plannen met verve toe. De enquête die werd uitgezet bij de gewestcoördinatoren is hierbij voor hen een waardevolle bron geweest. Het resultaat: een hele bundel bijgestelde documenten, duidelijker en handzamer om in te vullen, én de mogelijkheid om grotere en afdelingsoverstijgende projecten te financieren.

Beleidsplan

Het volgende agendapunt is het beleidsplan en de implementatie ervan. Om het beleidsplan meer te laten landen bij de afdelingen, is een PowerPointpresentatie gemaakt, die is rondgestuurd naar alle voorzitters. Op vraag van enkele gewestpresidenten zullen nog aanvullende 'tools' aangemaakt worden. Deze kunnen gebruikt worden om het beleidsplan met de leden te bespreken in de afdelingen.

Mogelijke initiatieven

In ‘breakout rooms’ (kleine afzonderlijke groepjes tijdens de digitale vergadering) wisselen de gewestpresidenten daarna ideeën uit over welke activiteiten we gedurende de komende drie jaar van belang vinden om ons genootschap verder te ontwikkelen. Dit levert een mooie oogst aan mogelijke initiatieven op. Op basis hiervan zal het Dagelijks Bestuur (DB) het implementatieplan verder finaliseren en op 29 mei ter bekrachtiging voorleggen aan de Algemene Raad (AR). Het is een open document, dat gedurende de looptijd wordt bijgesteld op grond van concrete suggesties uit het Presidium en de AR en/of op grond van ervaringen. Soms gaan dingen immers trager, sneller of net iets anders dan oorspronkelijk voorgesteld. Door de komst van een virus bijvoorbeeld…….

Breakout rooms

Het brainstormen in 'breakout rooms' voelt aanvankelijk wat onwennig, maar bevalt de Presidiumleden (de leden van het Dagelijks Bestuur en de gewestpresidenten) uiteindelijk goed. Discussiëren in een kleinere groep verhoogt de onderlinge betrokkenheid. De deelnemers gaan sneller actiever aan de slag dan in de grote groep. Het is een welkome afwisseling in de dynamiek van de vergadering, met een mooi resultaat. Iets om vast te houden, zeker nu het vooruitzicht is dat online vergaderen nog een tijdje onze werkelijkheid zal uitmaken.

Coronavirus

Dat laatste is tenminste wat portefeuillehouder coronabeleid Ruud Hagenouw ons voorschotelt, gezien de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus. Hij neemt ons kort mee naar de goed bezochte en succesvolle online coronaplatformvergaderingen, waarin vele activiteiten en initiatieven werden uitgewisseld. Zolang het virus onder ons is, zullen deze op gezette tijden worden georganiseerd. Veel 'gewone' activiteiten gaan overigens ook nu gewoon door, zoals NT&C-aanvragen, PrincEzine en Noord&Zuid. Heel wat afdelingen en gewesten hebben inmiddels ook een goede modus gevonden op de digitale platformen. Het is daarom zeker zinvol nu alvast na te denken over hoe bepaalde zaken ook in de toekomst anders kunnen, waarbij we ons laten inspireren door de positieve ervaringen van wat nu als een noodoplossing wordt gezien!

Hilde Adriaenssens
Algemeen Secretaris

De deelnemers aan de Presidiumvergadering en (onderste foto) aan de 'breakout room' sessie van DB-lid Herman Bosmans (rechtsboven).