In memoriam Albert van der Vleuten

Op 3 mei is ons lid Albert van der Vleuten plotseling overleden - een homo sapiens, intellectueel en erudiet.

In memoriam, door dr. Pier Slump

Op 24 april 2021 is ons lid Albert van der Vleuten plotseling overleden. Een grote en onverwachte schok voor zijn echtgenote Riky, waarmee hij bijna 50 jaar getrouwd was, en voor ons allen, leden van de afdeling Apeldoorn.

Albert en Riky werden na hun studie Germaanse Talen en Letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen beiden leraar Duits op het Katholiek Veluws College in Apeldoorn, hij in de bovenbouw, zij in de benedenbouw. Ze waren onafscheidelijk; men zei ‘als je Albert ziet, is Riky er ook’

Albert was een geliefde docent, bij de kinderen en bij zijn collega’s. Hij nam in die kring een prominente plaats in, en wist via zijn uitgebreide kennis en kennissenkring bijvoorbeeld een leraar aardrijkskunde of geschiedenis te helpen met het organiseren van excursies naar Duitsland. Hij enthousiasmeerde leerlingen en ouders van leerlingen, wanneer in klas 4 een vakkenkeuze gemaakt moest worden, om toch vooral Duits te kiezen (naast het populaire Engels). 

Albert was een trouw lid, al vanaf 1999. Hij was bijzonder actief, en werkte mee in diverse commissies, hield verschillende interessante voordrachten, over zijn vak en ook ver daarbuiten. Hij had een heel brede belangstelling die tot uitdrukking kwam in de veelzijdigheid van die voordrachten. In discussies was hij altijd beminnelijk, en kon vaak op humoristische wijze zijn gelijk naar voren brengen.

Een meester was hij in het houden van geïmproviseerde tafelspeeches (bijvoorbeeld bij onze Kerstbijeenkomsten). Hij speelde, jongleerde, met de taal, maakte dan heel ingewikkelde zinnen en gecompliceerde redeneringen. Op het moment dat je dan dacht ‘waar moet dit nu op uitmonden’ wist Albert altijd een draai te maken, die je toch het gevoel gaf het geheel begrepen te hebben. Knap was dat. 

Op maandag 3 mei vond de uitvaartdienst plaats in de historische dorpskerk van Wilp. Vanwege Covid-19 waren slechts enkele familieleden en vrienden aanwezig. Echter vele leden van onze afdeling zullen ongetwijfeld de indrukwekkende dienst gevolgd hebben via een zgn. lifestream. 

Wij zullen Albert missen: zijn charme en zijn beminnelijkheid.

We wensen Riky veel sterkte toe dit zware verlies te dragen.

Wie is de afdeling Apeldoorn van de Orde van den Prince?

Afdeling Apeldoorn, geïnstalleerd  op 17 september 1990.