Steeds meer afdelingen spelen buiten in deze coronatijden

 

De lente is er, de zomer komt eraan en het overgrote deel van de leden is gevaccineerd. Steeds meer afdelingen organiseren dan ook buitenactiviteiten. In goed Nederlands: Zoom is good, live is better. Echte ontmoetingen zijn niet te overtreffen. Een overzicht van allerlei activiteiten die inmiddels 'live' gebeuren. Plus een opvallende Zoombijeenkomst, in meerdere opzichten.

 

Afdeling Waals-Brabant op 'bedrijfsbezoek'

De leden van de afdeling Waals-Brabant werden begin juni door de eigenaars (zie foto) rondgeleid op het wijndomein Chardonnay Meerdael in Vaalbeek (Oud-Heverlee bij Leuven). Ze noemden het een 'bedrijfsbezoek'… Ze leerden dat de wijngaard in Vaalbeek, opgezet in 1994, 60.000 wijnstokken telt waarmee jaarlijks evenzovele flessen wijn geproduceerd worden. Het wijndomein is een familieonderneming. Het doel is om samen met andere wijnbouwers de wijncultuur, die vroeger in deze contreien bestond, nieuw leven in te blazen en zelfs op de wereldkaart te zetten. De degustatie van de wijn vond wegens de nog geldende coronamaatregelen plaats in open lucht.
 

 

En de winnaar in Antwerpen-Land van Ryen is…

Bij de opsomming van 'buitenactiviteiten in coronatijd' die we in de vorige PrincEzine gaven, was er eentje die vroeg om een vervolg, namelijk de uitslag van een wedstrijd. Begin mei organiseerde de afdeling Antwerpen-Land van Ryen een wandelzoektocht in en om het Middelheim Openluchtmuseum. Toen het meinummer verscheen, was de winnaar nog niet bekend. Die werd pas bekend gemaakt op 1 juni. Het bestuur van de afdeling, dat zeer gecharmeerd was door de bespreking van hun initiatief in PrincEzine, heeft speciaal gevraagd de winnaar in het juninummer van PrincEzine te vermelden…

Tenminste twaalf leden legden de zoektocht af, maar niet allemaal binnen de opgelegde tijdsperiode. Een aantal leverde daarom geen antwoordblad in. Uit de zeven leden die wel conform de regels deelnamen, werd Walter Beeckx uitgeroepen tot winnaar. Martine Vanden Wyngaert en Peter Heijnen eindigden ex aequo op de tweede plaats. Het levert hen eeuwige roem binnen de analen van de afdeling op… Proficiat!
 


 

Afdeling Keerbergen ontdekt arboretum Wespelaar

Ook de afdeling Keerbergen vond een manier om elkaar opnieuw in levenden lijve te zien, zij het nog deels met mondmasker. Het mooie weer en de mooie omgeving hielpen mee. Voor velen was het arboretum in Wespelaar een ontdekking. En daarna: genieten van een aspergediner. Gezellig en coronaveilig op het terras van een brasserie met tafeltjes van vier. Een fotoreportage is te zien op de afdelingspagina.
 


 

De vrijheid tegemoet gewandeld: een selectie

Alle buitenactiviteiten van alle afdelingen in dit overzichtsartikel behandelen is ondoenbaar. Er zijn ondertussen immers al activiteiten geweest die 'verdwenen' (verlopen) zijn uit de Agenda en waarvan er nog geen verslag in Terugblik staat. Maar hier volgt toch een bescheiden (en willekeurige) greep.

 

Van basiliek tot basiliek

De afdeling Meise verzamelde op eind mei voor hun jaarlijkse uitstap. Het thema: 'Van Basiliek tot Basiliek', een groene wandeling tussen Vilvoorde en Grimbergen. Er werd ook een stuk teruggegaan in de geschiedenis. Het geheel werd begeleid door een erkend gids van de stad Vilvoorde.
 


 

Natuurwandeling in Zoutleeuw

De afdeling Tienen wandelde op 19 juni in natuurgebied en provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw onder leiding van een ervaren en zeer deskundige natuurgids, die de afdeling al eerder bij wandelingen had begeleid. Na de wandeling werd de dorst gelest en werd er bijgepraat.
 


 

Geen vakantie voor de Princevrienden!

Wat opvalt: ook in de zomermaanden wordt er van alles georganiseerd. De agenda is drukker dan in andere zomers. Het lijkt wel alsof we willen inhalen wat we gemist hebben in die inmiddels bijna anderhalf jaar coronatijd.

 

Zo bezoekt de afdeling Apeldoorn op 19 juli als feestelijke afsluiting van dit bijzondere jaar 2020/2021 de Hoge Veluwe.
 


 

De afdeling Arnhem houdt op 7 augustus een zomerborrel in het dal van de Renkumse Beek.
 


 

De afdeling Zwolle plant een zomeruitje op 12 augustus. Het wordt een lunch op een fluisterterras en/of een wandeling in en rond Klooster Nieuw Sion in Diepenveen bij Deventer.
 


 

De afdeling Haspengouw organiseert op 22 augustus een 'Princelijk zomertreffen'. De leden verkennen het begijnhof van Tongeren en sluiten af met een gezellige pint en daarna een zomers avondmaal.
 

 

En daarna …

Voor het nieuwe seizoen staat de agenda al goed gevuld met wandelingen en bezoekjes buiten de vaste plaats van samenkomst. Wie inspiratie wil opdoen, verwijzen we naar de septemberpagina’s in de Agenda!

En natuurlijk zijn er daar al weer een heleboel 'ouderwetse' lezingen op de oude, vertrouwde plaats van samenkomst te vinden. Het 'nieuwe normaal' lijkt gelukkig plaats te maken voor het oude normaal… Leve het postcoronatijdperk!
 

De Vlaamse Giorgio Armani

Tot slot nog een terugblik op een Zoomvergadering. Vorige maand sprak in Waregem de 'vliegende kleermaker' Dominique Vindevogel, oftewel de Vlaamse Armani. Hij heeft klanten over de hele wereld, waar hij naartoe vliegt om de maat op te nemen en het pak te bespreken. Bij thuiskomst maakt hij eerst een offerte (er wordt in het verslag niets gezegd over de gemiddelde prijs voor een van zijn maatpakken…). Vindevogel mag ook de Belgische premier Alexander De Croo kleden. Hij noemt zijn clientèle "de één procent die altijd kan consumeren". De afdeling zelf noemde de lezing "een vergadering 'op maat' met een lichte 'twist' – enigszins uit onze comfortzone maar zeer inspirerend". Wie wil weten wat de gelijkenissen zijn tussen de Keure en het werk van deze 'Flying Tailor', moet beslist het verslag op de afdelingspagina van Waregem lezen…
 

 

Marianne van Scherpenzeel
Lid redactie PrincEzine