Zweden boven! - Ronnie Leten

Zweden boven! - Ronnie Leten

Terugblik

Beste Princevriendinnen en -vrienden,

Een lofzang over de hele lijn was onze bijeenkomst. Ronald kwam terug van de Algemene Raad met lof over de financiële toestand van onze Orde en de richting van openheid die onze president voortzet. Karin heeft subsidies losgeweekt om Praatpunt in Turnhout te ondersteunen. Wij allen moeten ons lof nog verdienen door ons als vrijwilliger aan te melden. Ons kersvers lid Peter verdient lof voor zijn moed om het dikke boek van Richard Dawkins met kleine lettertjes te lezen.

De über-lofzang kregen we van Ronnie Leten over de Zweden en hun droomland. Ronnie Leten was CEO van Atlas Copco en is nu bestuurder bij Zweedse wereldbedrijven Ericsson en SKF. Dit zijn alle bedrijven gecontroleerd door de Wallenberg familie, die 600-700.000 mensen tewerkstelt. We gingen hier niet verder op in tijdens de spreekbeurt, maar het verhaal van de Wallenbergs wel het lezen waard: https://en.wikipedia.org/wiki/Wallenberg_family .

 Ronnie Leten begon met zijn visie over leiderschap op basis van vertrouwen, transparantie, en een blik op de toekomst. Deze leiderschapsstijl sluit nauw aan bij de Zweedse manier van werken waar consensus en autonomie centraal staan. In Zweden zijn directe instructies uit de boze. Een Zweed krijgt een opdracht en vult die zelf in. Zo ook met de coronamaatregelen. Zweden kregen 2 duidelijke instructies en vullen zelf in hoe die op te volgen. 

De consensus vertaalt zich ook in de arbeidsrelaties. Vakbonden zitten rond de tafel met de bedrijfsleiding en trekken aan hetzelfde zeel met als doel de gezondheid van het bedrijf en de werknemers. Opleiding en reskilling zijn de prioriteit van bedrijfsleiding en vakbond om werknemers zelfredzaam te houden in de veranderende wereld. De blik naar buiten en de toekomst zorgt ervoor dat Zweden proportioneel veel wereldbedrijven telt die in de veranderende wereld overeind blijven.

Het verschil met de verstarde arbeidsrelaties in België is duidelijk. Bij het schrijven van het verslag vraagt uw secretaris zich af of onze volksaard nood heeft aan regelgeving, instructies en betutteling, of komt het door de overdaad aan regelgeving dat we er de kantjes van aflopen? In elk geval kan uw secretaris uit eigen ervaring getuigen dat de autonomie die Zweden krijgen om zelf hun leven in te vullen zeer bevrijdend was voor een twintigjarige erasmusstudent.

We sloten af met een wereldpremière: een SMS-gedicht van de door Zoom gemuilkorfde Luc.

 

Een activiteit georganiseerd door: 

50 jaar en helemaal mee

Kort

Wanneer: 
vrijdag, 11 december, 2020 - 19:30