Veerle Lozie COO bij Melexis

Veerle Lozie COO en COI bij Melexis: een inclusief verhaal over strategie in de chip-wereld

Terugblik

            Beste vrienden van de Orde van den Prince,

talrijk waren de gemaskerden bij het betreden van de grote zaal van het Gasthof " De Drie Koningen" te Beauvoorde.

            Wij waren super Covid safe en hebben genoten van een lekker haantje in wijn, na enkele super lekker hapjes. De sfeer zat er in en Mevrouw Veerle Lozie was heel stipt en heel " socialising" van bij het begin. Chris had zijn onovertrefbare kaartjes bij: het menu vermeldde bovendien de zilveruitjes en het koffiemerk: Santos koffie.

Maar vooral had Chris er een  QR code over gedrapeerd die ons per direct via de wolk ," cloud" genaamd, naar de spreker van de avond bracht.                                        

               

            Een eerste " slide" licht op en plaatst ons al in een ruimer kader:

Geopolitieke spanningen nemen toe, nationalisme neemt toe, en de economie in Azië groeit.

Daarmee moeten wij leren leven. Duurzaamheid en klimaatbewustzijn zijn in het 14 jaar oude gebouw in de Rozendaalstraat te Ieper ingeslepen. Het promoten van een vorm van circulaire economie en van bv "autodelen" ( carpooling)  is een prioriteit. Veel jongeren zijn niet geboeid door een rijbewijs. Maar, voegt ze er snel aan toe, dat is enkel mogelijk waar de overheid in een goed openbaar vervoer voorziet. Laat nu net de auto de voornaamste "target" zijn van het bedrijf Melexis ! Er rijdt geen wagen rond op deze wereld zonder minstens één chip van Melexis.                                                                                                       

            "Sensing and driving is everywhere" is de volgende slide.

Fietsen en motorfietsen en healthcare sensoren ( lees thermometers) zijn ook onze targets.

            Wat doen wij in dit verhaal: wij ontwikkelen, testen en verkopen " chips",  (letterlijke vertaling is "splinters") Heel kleine stukjes gebakken zand worden met machines zoals die van ASML met heel speciaal UV licht tot in 35 laagjes bekleed en daarna ge-etst. Dit wordt gemaakt in onze zuster firma X-Fab. De kunst bestaat erin een eigen niche markt te ontwikkelen waar wij wereldprimeurs aanbieden.

            Dit kunnen  wij omdat wij ruime marges nemen die voldoende zijn om ons die lage succes ratio van 10 % te kunnen veroorloven.                                

            Sensoren met " gevoel" zijn nu " hot". Een robot krijgt dus een huid van rekbaar materiaal en dat laat toe tactiliteit te ontwikkelen.                              

            Wij doen geen overnames, wij groeien organisch door eigen research en aankoop van technologie.                                                                                                                 

            De nieuwe trends in " automotive"  zijn naast de electromotor en het zelfstandig rijden de gepersonaliseerde kleur. Dit kleur ageert op de mens sneller dan geluid, en dit biedt buitengewone toepassingen. Wij zijn sterk in het ontwikkelen van achteruitrijcamera's, in het maken van bipgeluidjes bij het naderen van een obstakel en bij het automatisch aanfloepen van de ruitenwissers bij regenval.                                                                                                 

            Wij hebben 1600 werknemers in 18 vestigingen. Wij vestigen ons waar er talent zit: wij zijn dus extreem zorgzaam voor ons talent. Wij tellen 50 nationaliteiten, 50 % van onze mensen is ingenieur.                                                                                                               

            Duurzaamheid betekent ook en vooral duurzaamheid van je relaties, met de werknemers maar ook, met de leveranciers en de klanten.  De klanten hebben een probleem, en wij lossen dit op . De leveranciers hebben een stock- probleem , en zo zij hierin eerlijk communiceren lossen wij dit ook op. Relaties op lange termijn warm houden is belangrijker dan de factoren kost en prijs.

            Wij hebben een uniforme politiek in alle vestigingen, een uniforme aankleding en architectuur van al onze machines en al onze gebouwen.                                                                     

            Om het Engels Nederlands wat te voeden geef ik jullie nog dit mee: de automotive was een buy market, en is nu een seller market geworden. De auto-industrie gebruikt de schaarste aan chips om preferentieel dure wagens te bouwen, met een veel grotere marge.

Wij kopen marktdata en programma's om de kurves in aanbod van grondstoffen en vraag naar chips sneller te zien dan de markt.                                                                                                   

            Diversiteit en inclusiviteit zijn geen loze woorden.

Wij hebben één taal, het Engels, wij zijn a-politiek en halen desnoods  onze jongere medewerkers weg uit landen waar een verplichte legerdienst hen naar de oorlog roept.

De Oostduitse cultuur bestaat nog steeds: zwijgend geen commentaar leveren staat gelijk met neen zeggen. Wij willen geen gewijde plaats of kerk installeren en wij zorgen voor opleiding.

Françoise Chombart probeert op overtuigende wijze de STEM  (Science – Technology – Engineering – Mathematics) opleiding te promoten.                                                                       

            Wij houden niet van quota, van promotie van minderheden of gender -anderen. Dit is bij ons geen issue. Wij zijn inclusief !                                                                                         

            Wat opvalt bij de spreker, en wat ik terug vind bij de vorige CEO Françoise Chombart is fun, plezier, zorg voor de mensen èn het milieu, en ( Vlaamse ) spaarzaamheid.

De kunst bestaat erin de juiste mensen in je bus te laten opstappen, en die dan te houden voor langere tijd. "Personal development" is de sleutel, en daarin gaan wij heel ver. Er is heel weinig verloop in Melexis. Veerle wil de mensen het gevoel geven van autonomie, van " ik kan zelf beslissen" en  van " ik pas hier" . Laat dit nou in het "World book of Happiness" van  Leo Bormans de voornaamste factor te zijn voor" geluk" .                                                            

            Een belangrijk " tool" hier is het uitlokken van  het constructief conflict om zo collectief resultaten te behalen volgens de pyramide van Lencioni.

             Deze techniek voorkomt dat de werknemer een helpende hand nodig heeft. Neen, hij ontwikkelt " situational leadership" omdat hij denkt: " ik kan het en ik wil het" via het " ik wil het en ik kan het ( nog ) niet" . Het model om een medewerker zich comfortabel te laten voelen is een  oud maar fundamenteel model.

            Als je die puzzelstukken zo kan leggen dat de mensen steeds beter worden , kan een team het heel ver brengen. Een goede manager omringt zich met heel slimme mensen die anders zijn. Alleen moet hij erin slagen de neuzen in dezelfde richting te zetten.                              

            Christophe vraagt hoe Melexis omgaat met de krapte op de arbeidsmarkt.

Wij vragen soms aan onze mensen " waarom heb je voor ons gekozen?" en het antwoord is :      " Omdat jullie konsequent zijn in jullie verhaal, en veel variatie en groeimogelijkheden brengen".

            Muriel heeft het over " ability" en " willingness".

            Muriel vraagt door : bereidt het onderwijs jonge mensen goed voor op een technisch beroep? " Het antwoord is snoeihard: "het onderwijs is  niet afgestemd op de arbeidsmarkt, de scholen hebben geen interesse in opleiding door bedrijven."

            Paul is blij dat de tijdslimiet gehaald wordt en dankt uitbundig de spreker voor haar schitterend verhaal, haar woordenvloed. Wij hebben veel geleerd, en niets gezegd, niet omdat wij " neen" wilde zeggen, " wij zijn geen Oostduitsers"

 

            Toen kreeg Dag het woord, hij had twee dikke turven van boeken bij zich.

David Foster Wallace is een cult auteur met allure. Schitterend verstand, sterk tennis speler,

maar heel bipolair en zijn depressies hebben hem zijn dood gekost. Hij werkte bij de Amerikaanse belastingsdienst, en was dus in die hoofde een tegenspeler van Dag.

Hij heeft daar de  Amerikaanse maatschappij scherp ge-observeerd en veel verhalen geschapen met heel uiteenlopende perspectieven. Het is een mengeling van fictie en nnon-fictie.

            Het ene boek " Infinite Jest" is  onvertaalbaar niet alleen omdat het zo dik is, maar ook omdat het over zo diverse typsich Amerikanse toestanden gaat dat een even dik register niet zou volstaan om alles te begrijpen.

            Het andere boek is wel vertaald en heet " De bleke koning" .                                            

De werknemers van een belastingkantoor in Peoria, Illinois, komen in eerste instantie redelijk normaal over op David Wallace. Als tijdelijke kracht maakt hij zijn entree op een moment dat de directie hun ook het laatste greintje menselijke waardigheid dat het werk te bieden heeft wil afnemen. Wanneer hij zich met de moed der wanhoop onderdompelt in de geestdodende routine ontdekt hij met welke uitzonderlijke persoonlijkheden hij op kantoor zit.De bleke koning was nog niet voltooid toen David Foster Wallace overleed. Het is een originele, hilarische en onverschrokken roman, die belangrijke vragen aansnijdt door middel van krachtige personages. De bleke koning dwingt in alle opzichten grote bewondering af.                   

 

            Wij haalden nipt de tijdslimiet van 22u 30, maar de uitbater keek ons niet buiten, en er werd nog een" Bernadetje" geserveerd.

            Covid krijgt ons niet klein, en Foster Wallace leert ons spottend lachen...

 

 

            Pol Sansen Poperinge 23 november

 

 

 

            ..

 

           

 

Een activiteit georganiseerd door: 

Afdeling Westhoek recruteert leden uit de ganse Westhoek.

Kort

Plaats: 
Drie koningen Beauvoorde
Wanneer: 
maandag, 22 november, 2021 - 19:30
Beschrijving: 

            Beste vrienden van de Orde van den Prince Westhoek,

op maandag 22 november zien we elkander weer.

Spreker: 
Veerle Lozie