In Memoriam Jo Decaluwé

In Memoriam Jo Decaluwé

Lid van de afdeling Gent Princehof

Geboren op 25 mei 1942 - Overleden op 1 december 2021

 

Ons geliefd lid Jo is niet meer onder ons. Aan het begin van de grijze decembermaand is hij rustig van ons heengegaan.

Jo was een beminnelijk man, goedlachs en gastvrij. Vele keren mochten wij met onze afdeling te gast zijn in zijn geliefde theaterhuis Tinnenpot. Hij was daar niet alleen de energieke en gepassioneerde directeur, maar ook een talentvol acteur. Hoe dikwijls hebben wij niet kunnen genieten van zijn glansrollen in succesvolle theaterstukken in een van de zaaltjes waar alle vormen en genres van theater aan bod komen…

Jo Decaluwe is onlosmakelijk verbonden met theater en met Gent.

Na zijn studies als regisseur en acteur werd hij in 1967 op 25-jarige leeftijd de manager van het ARCA-theater in Gent. Hij zal daar aan het roer blijven staan tot 2001, als het ARCA fusioneert met het NTG tot het Publiekstheater (nu NTGent). Het is tijdens de ARCA-jaren dat de manager-ondernemer met zijn tomeloze energie en zijn voortdurende aandacht voor vernieuwende dramaturgie een zoektocht start naar experimentele speelplekken. Vele producties brengt hij ‘op locatie’. Wie van onze leden herinnert zich niet zijn voorstellingen in de Arcakelder aan de Hoogpoort, in het Museum voor Schone Kunsten, de Sint-Baafsabdij, het Lakenmeestershuis, of in oude havenloodsen… Voor repetitieruimten en decoratieateliers ontdekte Jo voor ARCA een onderkomen in de toenmalige tennishallen in de Tinnenpotstraat, waar ooit het Prinsenhof was gevestigd met wallen en tuinen en brede omheiningen…

Maar de energieke en creatieve Jo zag dat het pand meer aankon en hij bouwde het met recuperatiemateriaal allerhande uit tot een complex van 8 kleine en middelgrote theaterzaaltjes. En zo kwamen wij als toeschouwer te zitten in de rode pluche zetels uit de Gentse Opera en de Cinema Savoy, kijkend naar theatervoorstellingen die uitgevoerd werden op een samenspel van pratikabels uit Theater 9 Brugge (nu De Werf).

Na de fusie van ARCA en het NTG kwam Tinnenpot op eigen benen te staan met Jo als zakelijk en artistiek leider. Er werd bijkomend zwaar geinvesteerd in veiligheid en infrastructuur, maar de knusse gezelligheid en het ongedwongen karakter van het huis zelf bleef (gelukkig) bewaard, zoals Jo het wilde. Ondertussen liet Jo Tinnenpot uitgroeien, niet alleen als een centrum waar zowat alle genres van theater aan bod komen, maar ook tot een karakteristieke locatie voor film- en televisieopnames.

Ook de muziek krijgt er de laatste jaren een stijgende belangstelling, van klassiek tot kleinkunst, van jazz tot pop…

Maar als acteur was Jo Decaluwe niet alleen in Tinnenpot te zien. Velen onder ons zullen zich de rollen herinneren die hij onder meer speelde in de televisiereeksen Wij, Heren van Zichem, Heterdaad, Thuis, Recht op Recht, Spoed, Flikken, Witse… Hij was ook te zien in onder meer de theaterstukken De Raadsheren van Nevele, gebaseerd op verhalen van de Vlaamse toneelschrijver Cyriel Buysse, en in Mijn Kleine Oorlog van Louis Paul Boon. Met Tine Ruysschaert bracht hij Liefdesbrieven van A.R. Gurney op de planken. Hij speelde ook op internationale locaties in Nederland, Zuid-Afrika, Namibie, Moskou, Parijs, Rome…

Met Jo hebben we een artistieke duizendpoot verloren, een bezielende kracht vol passie voor de Nederlandse taal en het theater.

Maar hij was ook een bijzonder gewaardeerd Princevriend. Wij vergeten nooit de momenten waarop wij op onze bijeenkomsten, met het glas in de hand, filosofeerden over het leven en genoten van zijn passie voor de Nederlandse taal en cultuur. Hij was ook een van de eerste promotoren achter de naamsverandering van onze afdeling tot Princehof, en het maakte hem zo gelukkig dat wij dat in zijn theater hebben gevierd.

Wij wensen de dochter en kleinkinderen, de broers en zussen van Jo en ook zijn geliefd Tinnenpot-team heel veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

 

Andrea De Kegel

 

Vriendschap, tolerantie en een passie voor onze cultuur.