Belgische dirigent Piet Swerts componeert vredeshymne voor de Oekraïne

Vredeshymne Oekraïne

Slava Ukraini! Heroyam Slava! ("Glorie aan Oekraïne en zijn helden") is een hertaling en nieuwe orkestratie (door de Belgische dirigent/componist Piet J Swerts) van de officiële mars van het Oekraïense leger, gecombineerd met de nationale hymne. In de overgang scandeert het orkest de historische slogan. Het is een artistieke muzikale vuist tegen zinloos oorlogsgeweld dat de Oekraïne doorleeft.

De wereldcreatie van deze nieuw hymne geschiedt door het Brussels Philharmonic, 17 maart 2022 in Gent en 19 maart 2022 in Brussel. Dirigent: Yoel Levi.

Piet Swerts stelt de orkestset van deze hymne -via www.zodiaceditions.com- internationaal gratis ter beschikking. Een speciale versie voor o.a. harmonieorkesten en orgel is ook gratis beschikbaar. https://youtu.be/_oq_XtR6AkI.

Maandag 21 maart 2022 was Piet Swerts te gast bij de afdeling Hulst -Zeeuws-Vlaanderen
 

https://soundcloud.com/piet-swerts/slava-ukraini-heroyam-slava.

https://m.youtube.com/watch?v=dpyDO3XrhkU

De internationaal gelauwerde dirigent en pianist Piet Swerts (Tongeren) creëerde meer dan 240 werken. Zijn oeuvre omvat composities voor klavier, kamermuziek, liederen, symfonisch, orkest, koor, oratorium, opera, harmonie- en fanfareorkest en brassband. 

Piet Swerts:” De vredeshymne symboliseert de onmacht en de heroïek die zich nu met name ontvouwt in de Oekraïne. De schrijnende beelden van de miljoenen vluchtelingen zijn voor altijd geïmpregneerd op ons netvlies. Ze raken ons ten diepste in onze ziel.”. 

Beschrijving gewest: 

West-Vlaanderen is de bakermat van de Orde van den Prince. Hier stichtte de Kortrijkse advocaat Guido van Gheluwe met enkele vrienden op 2 november 1955 de Orde met de bedoeling om Vlamingen en Nederlanders samen te brengen in vriendschap en verdraagzaamheid en met het engagement om de Nederlandse taal en cultuur uit te dragen. Bij de oprichting van de afdeling Kortrijk in 1956 werd de eerste versie van de Keure opgesteld.