Lustrumbijeenkomst

Lustrum

Terugblik

De afdeling Arnhem bestaat 40 jaar

Hoewel de afdeling is opgericht op 30 oktober 1981 mochten wij pas dit voorjaar ons 8e lustrum vieren. Dit uitstel kwam door corona, maar had als plezierig bijeffect dat we met stralend weer door de aloude vestingstad Zaltbommel konden wandelen.

Wij gingen niet naar Zaltbommel “om de brug te zien”[1] maar vanwege het bijzondere verhaal van Suzanne Leenhoff, dochter van de stadsbeiaardier. Volgens de overlevering zou Frans Liszt haar in Zaltbommel piano hebben horen spelen en haar hebben aangeraden haar studie in Parijs voort te zetten. Zij volgde dit advies op, gaf daar pianoles aan de jongere broers van Eduard Manet en kwam zo met hem in contact. Zij zijn uiteindelijk getrouwd in de St. Maartenskerk in Zaltbommel. Dit verhaal werd voor ons in de monumentale Gasthuiskapel opgevoerd door het duo Lineke Lever (piano) en Oihana Aristizabal Puga (cello). Zij speelden toepasselijke muziek en vertelden over deze impressionistische en romantische geschiedenis. Een prachtig programma dat ons aan de hand van onder anderen Liszt, Wagner en Offenbach meenam in negentiende-eeuwse sferen.

 

Na een heerlijke lunch met uitzicht over de Waal, wandelden we door de stad en hoorden we over de plekken die met Suzanne verbonden zijn. Er zijn nog meer bijzondere Bommelse verhalen te vertellen, zoals over de curieuze verbintenis van Karl Marx met de familie Philips. Karl, neef van de Philipsen, woonde een jaar naast zijn familie in Zaltbommel. Hoe extremen elkaar raken. Vechtersbaas Maarten van Rossum liet in de 15e eeuw in Bommel een stadskasteel bouwen, dat er nog steeds in al zijn glorie staat, maar nu een vredig stadsmuseum is. Kortom, de binnenstad is heel aantrekkelijk, de pittoreske straatjes en monumentale huizen nodigen uit tot een relaxte zwerftocht op zoek naar eeuwenoude details.

 

Wij kijken terug op een prachtige lustrumviering.

 

Age Bertoen

Secretaris afdeling Arnhem

 


[1] Martinus Nijhoff, De moeder de vrouw

Een activiteit georganiseerd door: 

We zijn een onderdeel van de Orde en daarom per definitie liefhebbers van de Nederlandse taal en cultuur. Die begrippen vatten we breed op.

Kort

Plaats: 
Zaltbommel
Wanneer: 
zaterdag, 14 mei, 2022 - 10:30
Over de deelname: 
Ongeveer 40 leden en hun partners namen deel aan onze lustrumviering. Het presidium van de Orde werd vertegenwoordigd door Ruud Hagenouw en zijn echtgenote.