Prof. Henk de Smaele over “Gender is van alle tijden”

Prof. Henk de Smaele over “Gender is van alle tijden”

Terugblik

Oogopenend (voor deze man) was deze avond over de geschiedenis van gender maar toch vooral een geschiedenis van het patriarchaat.

 

Om zeker te zijn dat we gender goed begrijpen, begon Prof de Smaele zijn betoog met de huidige invulling van gender aan de hand van de genderkoek. Geslacht wordt niet enkel ingevuld als de lichamelijke kenmerken van een persoon, maar elk individu heeft naast een eigen persoonlijkheid en vingerafdruk ook een eigen invulling van gender over 4 dimensies, waaronder het biologische geboortegeslacht, maar ook de identiteit (hoe mannelijk/vrouwelijk zie ik mezelf?), expressie (hoe mannelijk/vrouwelijk druk ik mij uit?) en de aantrekking tot man of vrouw. Het fluide gender is geen binair man/vrouw maar op elk van die dimensies is elk persoon meer mannelijk dan wel vrouwelijk of geen van de twee (non-binair). Uw verslaggever denkt dat dit voor veel leden een nieuw verhaal was, maar onder jonge mensen is deze fluïde, multidimensionale invulling van gender een vanzelfsprekendheid.

 

Dan was het tijd voor geschiedenis. Prof de Smaele ging samen met ons op zoek naar de historische onderbouw van de patriarchale structuren waarin de man boven de vrouw staat. Doorheen de geschiedenis, en dit in alle continenten, is de maatschappij patriarchaal georganiseerd. Hoe kan deze ongelijkheid al tienduizenden jaren blijven bestaan? Volgens de theorie van de professor is de grondslag in de religies te vinden. In onze godsdienst schiep God de eerste man, en uit de rib van die eerste man kwam de eerste vrouw. Eva is de enige vrouw die uit een man geboren is. God droeg de vrouw op om de man te dienen en dit is de enige waarheid. Daarbovenop verklaart de wetenschap het verschil tussen man en vrouw en toont aan dat de vrouw een minderwaardige versie van de man is. Op basis van die wetenschap komt een juridisch/sociaal raamwerk tot stand om de ongelijkheid in het dagelijkse leven te betonneren. De professor gaf vele voorbeelden om aan te tonen dat een vrouw altijd onder het gezag van een man staat, eerst de vader en dan de echtgenoot. Vrouwen die toch wilden een onafhankelijk leven leiden, moesten zich als man uitdossen om een beroep enkel voorbehouden voor mannen (zoals matroos) te kunnen invullen.

 

De verlichting stelt de mens en niet meer de God centraal en de daaropvolgende revoluties pakken de ongelijkheid aan en theologie als basis voor de sociale inrichting wordt in vraag gesteld. Is daarmee de bodem uit het patriarchaat geslagen? De daaropvolgende revoluties pakken de wel ongelijkheid tussen klassen aan maar de ongelijkheid tussen man en vrouw wordt behouden. Nu de theologische basis niet meer dient, moet de wetenschap aan de bak om te bewijzen dat een vrouw niet enkel lichamelijk maar ook cognitief minderwaardig is en tot niet veel meer in staat is dan moederen. In de Code Napoleon wordt de ongelijkheid tussen vrouw en man vastgelegd. Pas sinds de jaren 70 komt de gelijkheid tussen man en vrouw in de wet maar duizenden jaren van ongelijkheid is vanzelfsprekend niet op enkele decennia uit de geesten verdwenen.

Een activiteit georganiseerd door: 

behoort tot het gewest Schelde-Dommel dat volgende afdelingen omvat:

Kort

Plaats: 
Den Eyck
Wanneer: 
vrijdag, 13 mei, 2022 - 19:00
Beschrijving: 

Prof. Henk de Smaele over “Gender is van alle tijden”