De Orde aan de wandel en op bezoek

Het is voorjaar en afdelingen verlaten hun 'vaste locaties'. Om wat te doen? Met wie? En hoe was het? De redactie bekeek afdelingspagina's om te kijken waar er werd gewandeld, wat er zoal werd bezocht en hoe daarover werd gedacht. Het Kortrijkse vlas- en textielmuseum, schrijver Hendrik Conscience, de Bourgondiërs in het theater, dichter Maurice Carême, het kwam allemaal voorbij. Plus een gouden tip om nieuwe leden te werven… (het werkte).

Zaventem naar Kortrijk

22 leden van de afdeling Zaventem stapten eind april op de bus om Kortrijk te gaan ontdekken. Een welkomstontbijtje aan boord zorgde voor de inwendige mens en de zon reisde mee naar de bruisende West-Vlaamse stad. De gidsen van het museum voor vlas en textiel TEXTURE katapulteerden de bezoekers naar het roemrijke verleden van de stad en de streek. Daar kregen ze honger van: een menu van streekgerechten deed hen zich in de Bourgondische tijd wanen.

Tijdens de historische wandeling daarna werd vervolgens – ook letterlijk - stilgestaan bij het belfort en zijn klokkenluiders Manten en Kalle, de gewezen woningen van Guido Gezelle en Hendrik Conscience, de Onze-Lieve-Vrouwekerk met prachtige Gravenkapel en de gulden sporen, het stille begijnhof, het historische stadhuis en de Broeltorens.

Extra Muros in Mechelen

De afdeling Extra Muros waagde zich eind april eveneens buiten voor een mooi programma in Mechelen: een stadswandeling door het Groot en Klein Begijnhof (Unesco Werelderfgoed) en vervolgens een bezoek aan de tentoonstelling 'Het Kunstuur 3', een unieke tentoonstelling in de H. Geestkapel. Daarna volgde dan nog een lezing door Johan Vanhecke over Hendrik Conscience (Antwerpen 1812–Elsene 1883), "de man die zijn volk leerde lezen". Vanhecke schreef de spraakmakende biografie over Conscience Voor Moedertaal en Vaderland, die in 2021 verscheen. De spreker liet de aanwezigen aan de hand van foto’s en andere documenten grasduinen door het leven van Hendrik Conscience: een boeiende en grondige uiteenzetting. Op de afdelingspagina is een uitgebreid verslag van zowel de stadswandeling als de lezing te vinden.

 

 

De Bourgondiërs in Zwolle

De afdeling Zwolle verliet op 28 april de vaste locatie voor een bezoek aan de in de eigen stad gelegen Schouwburg Odeon. Ze bezochten het anderhalf uur durende theatercollege De Bourgondiërs / Ons spannende oerverhaal van de Vlaamse schrijver en Frankrijkkenner Bart Van Loo. Zijn historische boek De Bourgondiërs was een daverend succes. Een goed beluisterde podcast volgde. Daarna werd het verhaal omgetoverd tot een theatercollege.

 

 

In feite vormde het theatercollege een mooie afsluiting van het jaarthema dat in 2019/2020 naar voren werd gebracht door het Zwolse afdelingslid Age Kamermans, die er de drijvende kracht achter was. Door corona en door het overlijden van Age in het voorjaar van 2020 kwam het jaarthema helaas nooit meer goed van de grond. Tot Bart Van Loo de Middeleeuwen doorkruiste om de vraag 'Waar komen we vandaan?' te beantwoorden. Hij nam de Princeleden mee langs brandstapels en banketten, de pest, ridders en veldslagen in de stijl van Game of Thrones, Jeanne d'Arc en Filips de Goede. Een historische rollercoaster die eindigde bij het ontstaan van de Lage Landen. Een wervelend brok cultuurgeschiedenis.

 

De aankondiging van het theatercollege met Bart Van Loo als Bourgondiër.
 

Geen Diest voor Keerbergen

Soms gingen wandelplannen niet door… De afdeling Keerbergen dacht een literaire wandeling te gaan maken op 30 april, ditmaal door de Oranjestad Diest. Het had een verrassende wandeling moeten worden met historische knipoogjes, originele weetjes en met mooie en gevarieerde poëzie. Maar helaas gooide corona (bij een van de gidsen) roet in het eten. Nu ja, uitstel is geen afstel: de wandeling wordt volgend werkjaar opnieuw geprogrammeerd.

Waals-Brabant wandelt met Carême

De afdeling Waals-Brabant ging dan weer wel 'op wandel', namelijk 'op wandel met Maurice Carême' in Waver, in de eigen afdeling dus. Na de zeer geslaagde boekpresentatie in oktober vorig jaar rond de hertaalde gedichten van Maurice Carême, vond op 1 mei het tweede deel van hun NT&C-project Poëzie kent geen grenzen / Poésie au-delà des frontières plaats. Dat was dit keer in de vorm van een Carême-wandeling, niet alleen in Waver, de geboorteplaats van de dichter, maar ook in de omgeving, zijn geliefde Waals-Brabant. Het betrof een co-activiteit met de afdeling Namen.

 

 

 

Tienen werft nieuwe leden (met Dirk Draulans)

In de afdeling Tienen verzorgde Dirk Draulans een lezing. Wie bioloog, journalist en schrijver Draulans kent, zou een boeiende wandeling-in-woorden over de natuur verwachten. Het werd inderdaad een boeiende voordracht over – ja, waarover eigenlijk? Officieel ging het over Draulans' boek Samen voor ons eigen, het evenwicht tussen egoïsme en altruïsme in groepsdynamiek. Maar zoals altijd bij Dirk Draulans waaierde zijn betoog uit over een plejade van onderwerpen in de dieren- en mensenwereld, altijd weer even prikkelend en intrigerend.

Draulans is een goed spreker die een ruim publiek kan aanspreken. Precies dat was de inzet van de avond. Bent u nog mee? Niet? We verklaren ons nader. De afdeling Tienen wil nieuwe leden aantrekken en koos daartoe voor een formule, die werd 'afgekeken' van de afdeling Leiden. De Tiense leden kregen de opdracht om niet-leden uit te nodigen voor de lezing. Zo kon al een eerste selectie gemaakt worden, en had iedereen een gastheer of gastvrouw, waardoor de link met de Orde gegarandeerd was. Het lukte om een dertigtal genodigden te 'strikken'. Het publiek kreeg eerst een korte inleiding over wie en wat de Orde van den Prince is, en kon vervolgens genieten van een uitstekende voordracht door een bekende spreker.

Op de uitgebreide receptie na de lezing maakten de genodigden kennis met de leden van de afdeling en konden ze nakeuvelen. Dat was de eigenlijke lakmoestest: zou er interesse gegroeid zijn? Het feit dat iedereen lang nableef, was alvast een goed voorteken. Blijkbaar was het een leuke en geslaagde avond. Nu moest blijken of het initiatief een schot in de roos geweest was. Zowaar, er dienden zich twee geïnteresseerde kandidaten aan, die niet enkel een verrijking beloven van de afdeling, maar bovendien ook een 'gunstig leeftijdsprofiel' hebben. Allebei waren ze enthousiast over een vereniging die ze tot dusver absoluut niet kenden…

En zo smaakt dit initiatief naar méér. Voorzitter Guido Vermeulen ziet het zo: "Als we dit jaarlijks herhalen, en er telkens twee nieuwe leden uit kunnen puren, is de verjonging een feit en mogen we hopen op een lang en gelukkig voorbestaan van de afdeling Tienen!"

Niet gek bedacht als verjongingskuur. Misschien een ideetje voor andere afdelingen?

 

Samenstelling: Marianne van Scherpenzeel
Lid redactie PrincEzine