1629 en Kasteel Maurick centraal op gewestdag Schelde-Dommel en Schelde-Mark

De gewestdag van de gewesten Schelde-Dommel en Schelde-Mark vond vorige maand plaats in Kasteel Maurick in Vught, ten zuiden van 's-Hertogenbosch. Aan deze locatie kon een boeiend thema worden gekoppeld: '1629'. Dat was het jaar waarin de Staatse troepen onder leiding van Frederik Hendrik, die zijn hoofdkwartier in het kasteel had, de katholieke stad 's-Hertogenbosch wisten te veroveren. Daarmee ontstond een Brabant in het 'noorden' en in het 'zuiden', wat bij de Vrede van Munster in 1648 definitief werd vastgelegd. Het is een historisch gegeven dat buiten 's-Hertogenbosch en het oude hertogdom Brabant niet zo bekend is.

Het organiserende comité wilde een programma 'voor elck wat wils'. Ook hadden ze liever een uitgebreide lunch dan een diner in de avond. Belangrijk was dat de leden en hun partners alle gelegenheid moesten hebben om contacten aan te halen en elkaar na al die tijd weer persoonlijk te ontmoeten.

Op de stralende zondagochtend van 15 mei arriveerden de 83 leden en hun partners rond half tien. Enkele deelnemers moesten op het laatste moment helaas verstek laten gaan wegens corona of quarantaine. De koffie werd geserveerd in de tuin, onder de bloeiende witte regen, wat een speciaal cachet gaf. Om tien uur startte in de open lucht, in een afgedekt deel van de kasteeltuin, de gewestdag. Aangezien gewestpresident Schelde-Dommel Han Slot helaas verhinderd was opende Hubert Sturtewagen, president van het gewest Schelde-Mark, de dag met een welkomstwoord.

 

 

1629

Om de gasten kennis te laten maken met Kasteel Maurick en het cruciale jaar 1629 verzorgde Rob Gruben, directeur van bureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie & Cultuurhistorie (BAAC), dat zich specialiseert in het doen van archeologische opgravingen en bouwhistorisch onderzoek in opdracht van overheden in Nederland en België, de inleidende lezing. In een uur vertelde hij op inspirerende wijze over de geschiedenis van Maurick, van de oudste motte-versterking tot de huidige vorm. Diverse van buiten zichtbare bouwelementen werden door hem besproken, zodat de gasten met nieuwe ogen naar het kasteel gingen kijken.

Groepen

Na de inleidende lezing werden de deelnemers verdeeld in groepen. Vooraf had men zich bij de aanmelding ingeschreven voor één van vier activiteiten. De meeste belangstelling ging uit naar een rondvaart op de Dommel. Gezien het schitterende weer was dat ook een mooie keuze. Een tweede groep vertrok met bioloog en 1629-kenner Rob de Vrind voor een rondwandeling rondom Maurick. Een derde groep liep naar Vught om aldaar het cultuur- en historiecentrum De Petrus te bezoeken. Dat is een voormalige kerk dat nu als multifunctioneel gebouw dienstdoet en zich kenmerkt door een bijzondere binnenarchitectuur. In het gebouw zijn diverse maatschappelijke organisaties actief. De vierde activiteit was bedoeld voor hen die niet zo goed ter been waren, dan wel veel van muziek hielden. De Belgische pianiste Clara Strobel gaf in de serre van Kasteel Maurick een schitterend concert.

 

 

Worstenbroodjes

Rond 14.00 uur startte de lunch. Men genoot van belegde broodjes, een 'lolly' van brood en tomaat, worstenbroodjes, een heerlijk glas aspergesoep, wat hapjes met rauwe groenten en uiteraard een glas wijn of bier. Rond 15.30 uur sloot de gewestvoorzitter de gewestdag af en prees hij de organisatoren van de afdeling De Meijerij. De dagen erna hebben veel leden de organisatie bedankt voor deze geslaagde gewestdag 2022.

 

 

Rolf Hage
Voorzitter afdeling De Meierij