Gewestdagen Buitenland: Europa, Vauban, choucroute en een mikwe

Na een te lange 'Covidstilte' organiseerde de afdeling Parijs van 10 tot 12 juni weer een gewestweekend Buitenland. Hiermee kwam een einde aan de onzekerheid van het laten doorgaan of niet. Nadat de gewestdagen twee jaar moesten worden geannuleerd, had de afdeling nu genoeg voorbereidingstijd gekregen om er mooi weekend van te maken. Europa stond centraal, niet verrassend aangezien het gewestweekeind in Straatsburg doorging.

De plaats van samenkomst was gekozen omdat Straatsburg makkelijk te bereizen was voor de meeste afdelingen van het gewest, zoals Extra-Muros, Keulen, Luxemburg, Parijs en Rijsel (dat onder het gewest West-Vlaanderen valt). Daarnaast waren er Princevrienden aanwezig uit Londen en het vroegere Orange, als ook leden uit acht Vlaamse en Nederlandse afdelingen. In totaal namen 67 Princeleden deel.

Raad van Europa

Met Straatsburg denken wij direct aan Europa. Het programma op de zonovergoten vrijdag werd dan ook geopend met een bezoek aan de Raad van Europa, waar de voormalige directeur externe betrekkingen ons een boeiend anderhalf uur durend 'college' gaf over het ontstaan en de werking van de oudste instantie van de huidige EU.

 

 

Na een kort rusttijd werd voor het diner verzameld in het restaurant l’Ancienne Douane aan de oever van de rivier Ill. Omdat Straatsburg ook de stad is van de vestingbouwer en maarschalk Vauban, werden wij gedurende het diner onthaald op een bevlogen lezing over Vauban door ons Parijse Princelid Jan de Boer, die vooral de humane en persoonlijke zijde van de maarschalk toelichtte met behulp van lichtbeelden.

Wandelingen

De volgende dag, opnieuw overgoten door schitterende zonneschijn, waren drie historische wandelingen georganiseerd van twee uur. Een historische wandeling door de stad in het Frans, eentje in het Nederlands en een derde wandeling langs het Joods erfgoed in Straatsburg. Bij het laatste was vooral het bezoek aan de Joodse rituele badplaats, een mikwe, uit de eerste helft van de 13e eeuw, hoogst interessant. Er zouden in Europa nog maar zeven van dit soort badplaatsen bestaan.

Rondvaartboot

Na een verdiende Elzasser lunch in lokale restaurants werd ingescheept in een rondvaartboot, maar niet zonder eerst een groepsfoto te hebben gemaakt voor het Palais Rohan (zie foto boven het artikel). Onder bekijks van talloze studenten en toeristen die aan de waterkant koelte zochten, voer de boot sierlijk over de l’Ill, van waaruit men een heel ander zicht kreeg op de stad en de kathedraal, die met 142 meter tot 1874 de hoogste spits had van heel Europa. Met grote waardigheid galmden de klokken de uren over de stad.

Choucroute

Voor het diner werd verzameld in het beroemde restaurant Les Tanneurs waar, na een aperitief, op een besloten terras aan de l’Ill onder een enorme lindeboom eindelijk, een echte Elzasser choucroute geserveerd werd, maar niet voordat Ward Coppens van Extra-Muros de Keure had voorgelezen. Daarna heette Ordepresidente Godelieve Laureys iedereen welkom met een korte warme toespraak over de uitdagingen en nieuwe mogelijkheden voor de Orde in het kader van afdelingsoverschrijdende initiatieven. "Crisis opent nieuwe mogelijkheden", zo zei zij.

Prince-Academie

Jan Van Daele uit Keerbergen, die daarna kort het woord vroeg, deed kort verslag over de Prince-Academie, die digitale lezingen via Zoom organiseert over een centraal thema. De laatste twee topsprekers waren NRC-journaliste Caroline de Gruyter en voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

Geschiedenis van de EU

Na de hoofdmaaltijd was hoogleraar politicologie aan de UGent Hendrik Vos uitgenodigd voor een lezing over de geschiedenis van de EU. Zijn briljante betoog was doorspekt met anekdotes van onverwachte gebeurtenissen, vriendschappen of botsende karakters. Zijn meest recente boek Dit is Europa - De geschiedenis van een Unie is zeker aan te bevelen.

 

 

De laatste dag begon met een bezoek aan het Palais Rohan waar het museum van schone kunsten bezocht werd. Direct bij de ingang kon men in een vitrine een altaarveelluik van Memling bewonderen. Daarnaast bood het museum vele werken van de Middeleeuwen tot ongeveer 1870.

Kammerzell

Na het museum ging men onder een toch warm geworden zon naar het beroemde en naast de kathedraal gelegen restaurant Kammerzell, een must. Gelukkig was de zaal gekoeld. Hier dankte gewestpresident Buitenland Christophe Ommeganck in een vloeiende toespraak afdelingspresidente Monique den Hartog en haar afdeling Parijs voor de organisatie van de eerste gewestdagen Buitenland sinds drie jaar. Dezelfde ochtend om 8 uur had hij nog John-Patrick Broekhuijsen uit Genève geïnstalleerd bij de afdeling Extra-Muros.