Zaltbommel en de vrouw van Manet op achtste lustrum afdeling Arnhem

Hoewel de afdeling Arnhem is opgericht in 1981 mochten wij pas dit voorjaar ons achtste lustrum vieren. Dat uitstel kwam uiteraard door corona. Het 40-jarig bestaan van de afdeling werd gevierd in het vestingstadje Zaltbommel aan de rivier de Waal. De vrouw van de Franse impressionist Édouard Manet was het hoofdonderdeel van het programma.

Wij gingen niet naar Zaltbommel "om de brug te zien" (zoals in het sonnet De moeder de vrouw van Martinus Nijhoff uit 1934, toen de brug er net een jaar stond) maar vanwege Suzanne Leenhoff (1829-1906), dochter van de stadsbeiaardier. Volgens de overlevering zou Frans Liszt haar in Zaltbommel piano hebben horen spelen en haar hebben aangeraden haar studie in Parijs voort te zetten.

 

 

Pianoles

Suzanne volgde dit advies op, gaf in Parijs pianoles aan de jongere broers van Édouard Manet en kwam aldus met hem in contact. Zij is uiteindelijk met de kunstschilder getrouwd in de St. Maartenskerk in Zaltbommel. Dit verhaal werd voor ons in de monumentale Gasthuiskapel opgevoerd door het duo Lineke Lever (piano) en Oihana Aristizabal Puga (cello). Zij speelden toepasselijke muziek en vertelden over deze impressionistische en romantische geschiedenis. Een prachtig programma dat ons aan de hand van onder anderen Liszt, Wagner en Offenbach meenam naar 19e-eeuwse sferen.

 

 

Karl Marx

Na een heerlijke lunch met uitzicht over de Waal, wandelden we met stralend weer door de stad en hoorden we over de plekken die met Suzanne verbonden zijn. Er zijn nog meer bijzondere verhalen te vertellen, zoals de curieuze verbintenis van Karl Marx met de familie Philips. Karl, neef van de Philipsen, woonde een jaar naast zijn familie in Zaltbommel. Hoe extremen elkaar raken. Vechtersbaas Maarten van Rossum liet in de 15e eeuw in Bommel een stadskasteel bouwen, dat er nog steeds in al zijn glorie staat, maar nu een vredig stadsmuseum is. Kortom, de binnenstad is heel aantrekkelijk, met pittoreske straatjes en monumentale huizen.Wij kijken terug op een prachtige lustrumviering.

Age Bertoen
Secretaris afdeling Arnhem

 

 

Fotoreportage: