Prince-Academie biedt nieuwe reeks online lezingen over het uitgeven van literatuur

Weet je het nog, na die lange hete zomer? Het nieuwe project van de Orde: de Prince-Academie. Het doel is studenten en docenten van de universitaire opleidingen Nederlands in het buitenland een steuntje in de rug te geven en hen een digitaal platform te bieden. In de afgelopen pandemieperiode hebben we ervaren dat je elkaar via bijvoorbeeld Zoom ook op grote afstand kunt bereiken. De online lezingen die de Prince-Academie organiseert, zijn uiteraard ook voor de leden zelf bedoeld. Het thema van de nieuwe reeks dit najaar: het uitgeven van literair werk.

Van de kant van de opleidingen blijkt hier veel belangstelling voor te bestaan. Karel Van Liempt, een van de initiatiefnemers, presenteerde eind mei de Prince-Academie aan docenten Nederlands extra muros tijdens het jaarlijkse regionaal colloquium Neerlandicum in Debrecen. Mede-initiatiefnemer Jan Van Daele en DB-lid Marinel Gerritsen deden eind augustus hetzelfde tijdens het driejaarlijks IVN-colloquium in Nijmegen. De deelnemers van beide congressen reageerden enthousiast!

De Prince-Academie heeft ondertussen niet stilgezeten en presenteert een heel mooi programma voor dit najaar.

  • Taaloefen-babbelboxen. De studenten van een bepaalde opleiding spreken elk steeds twee keer twintig minuten met een Princelid over een thema dat hun docent heeft vastgesteld. Nieuwe afspraken voor de taaloefen-babbelboxen zijn in de maak. Het academisch jaar moet immers in veel landen nog beginnen. Houd de website in de gaten.
     
  • Thema-babbelboxen. Dit is een nieuw initiatief. Ben je Princelid of neerlandicus extra muros en heb je zin om een online lezing te geven of een Zoomdebat te organiseren, dan kan dat via het platform van de Prince-Academie. De Prince-Academie zorgt dan voor de praktische uitwerking. De eerste themalezing is al geprogrammeerd:

Dinsdag 11 oktober: Schrijftips voor het web door Ruud Hendrickx, tot vorig jaar taaladviseur en nu adviseur ethiek bij de openbare omroep VRT, Vlaams hoofdredacteur van de Grote Van Dale en gewestpresident Brabant-Oost bij de Orde van den Prince.

  • Prince-Academie lezingen: na het zeer succesvolle drieluik over Europa (de drie lezingen van Steven Van Hecke, Caroline de Gruyter en Herman Van Rompuy zijn nog terug te luisteren via de website van de Prince-Academie) lanceert de Prince-Academie nu een tweede serie rond het thema: Het uitgeven van literair werk.

    Tijdens drie avonden komen in panelgesprekken met schrijvers, uitgevers, literair agenten en vertalers allerlei verschillende aspecten van het boekenvak aan de orde.

    • Donderdag 6 oktober: Van manuscript tot boek
      De Nederlandse schrijver/journalist Frank Westerman en de Vlaamse schrijfster Anneleen Van Offelen gaan in gesprek met redacteur/uitgever Joost Nijsen over het schrijverschap en het uitgeefproces. Docent Neerlandicus extra muros uit Praag Twan Zegers is de moderator.
       
  • Donderdag 10 november: Een taal, twee culturen
    Literair agent Paul Sebes gaat in gesprek met Manon Uphoff (Nederlands auteur) en Ivo Victoria (Vlaams auteur). Carlo Van Baelen, (de eerste directeur van het Vlaamse Fonds voor de Letteren) vertolkt de stem van de uitgeverijen. Katrien De Vreese (uitgever en co-directeur van uitgeverij Sterck & De Vreese in Amsterdam en Princelid afdeling Leuven Arenberg) zal het gesprek modereren.
     
  • Donderdag 8 december: Literair vertalen
    De Vlaamse schrijver en dichter Bart Moeyaert gaat in gesprek met zijn Zweedse vertaalster, Annika Johansson. Directeur van het Expertisecentrum Literair Vertalen Gea Schelhaas zal de vertalers vertegenwoordigen en Barbara den Ouden van het Nederlands Letterenfonds zal het vertaalbeleid toelichten. Het gesprek wordt gemodereerd door Jack McMartin, docent aan de KULeuven.
    Uitgangspunt van het gesprek: de meerwaarde en uitstraling van een gezamenlijk Vlaams-Nederlands initiatief op de Frankfurter Buchmesse in 2016 (met Bart Moeyaert als artistiek intendant). Vertalers zijn een cruciale schakel in dit proces.
     

Website

Op de vernieuwde website van de Prince-Academie is veel interessante informatie te vinden over de panelleden en over het boekenvak. Je kunt ook doorklikken naar verschillende interviews met panelleden. Daarnaast biedt de website een platform voor het uitwisselen van informatie voor de betrokken docenten en studenten in het buitenland en geïnteresseerde Princeleden.

Kortom, we gaan met de Prince-Academie een mooie herfst en winter tegemoet. Doe mee en bekijk de website van de Prince-Academie voor meer informatie. Schrijf je snel in als je dat niet al eerder hebt gedaan. De Prince-Academie is te bereiken via de website van de Orde van de Prince en dan naar de knop Prince-Academie rechtsboven of direct op https://www.academie.ovdp.net/. Na een eenvoudige en eenmalige registratie krijg je een e-mail met het verzoek om je deelname te bevestigen. Tot ziens bij de babbelboxen en de lezingen!

Mieke Langenberg-Tissot van Patot
Lid werkgroep Prince-Academie, bestuurslid afdeling Den Haag