Wat regeert de natuur in ons land

Natuur

Terugblik

Herman Eijsackers (emeritus hoogleraar Ecotoxicologie)

Wat regeert de natuur in ons land: Het hoofd, het hart?

In deze lezing ging hij in op de vraag: Wat regeert de natuur in ons land: het hoofd, het hart? Of buik en onderbuik? Eijsackers vindt dat natuurbeheer en natuurbeleid heel erg gedreven worden door passie of door instinctmatige overwegingen. Daardoor is het lastig om rationele afwegingen te maken en vooral te communiceren naar mensen, die alleen hun eigen boodschap willen horen. Beleid maken wordt nog ingewikkelder in een land waar ook allerlei andere belangen om aandacht vragen.

Realistische rationaliteit is hard nodig. We moeten ons realiseren dat natuur in ons land sterk door menselijk ingrijpen en beheer is beïnvloed. Er is weinig ruimte voor ongestoorde natuur. Voor het draagvlak voor natuur en natuurbeheer is het herkennen van natuurlijk landschap, maar ook van iconische soorten (in het tropische bos bijvoorbeeld de orang-oetang) heel belangrijk. 

Een activiteit georganiseerd door: 

We zijn een onderdeel van de Orde en daarom per definitie liefhebbers van de Nederlandse taal en cultuur. Die begrippen vatten we breed op.

Kort

Plaats: 
Fletcher Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17, Wolfheze
Wanneer: 
maandag, 17 oktober, 2022 - 20:00
Beschrijving: 

Herman Eijsackers

Wat regeert de natuur in ons land: Het hoofd, het hart?

Spreker: 
Herman Eijsackers (emeritus hoogleraar Ecotoxicologie)
Over de deelname: 
Goed bezochte bijeenkomst. Na de lezing was er een levendige discussie.