In haar lezing wil Mimi Jorna 3 thema’s rond tolerantie behandelen:
1. De brief over tolerantie, die John Locke in 1689 schreef aan Philip van Limborgh, een Arminiaan. Hij was Engeland ontvlucht, omdat hij een scherp onderscheid maakte tussen de taken van de Staat en het heil van de ziel waar de staat geen invloed op mag hebben. Dat werd in het inmiddels Anglicaanse Engeland niet geaccepteerd.
2. Tolerantie ten opzichte van emigratie en immigratie vanaf het begin van de Republiek der Nederlanden in 1568. Immigratie en integratie van nieuwe bewoners verloopt nooit soepel en duurt enige generaties. Er zijn echter grote verschillen: in de zestiende en zeventiende eeuw kwamen sefardische joden uit Portugal. Zij waren rijk en werden graag ontvangen in Amsterdam. Delft en Leiden wilden de Lakenhandelaren uit de zuidelijke Nederlanden naar zich toe halen. Er ontstond grote rivaliteit.
3. Hoeveel tolerantie kan een samenleving, een individuele mens verdragen? Aardig zijn voor elkaar, beleefd, welwillend: hoe eenvoudig lijkt het te zijn om prettig met elkaar om te gaan? Hoe blijf je jezelf en hoe kun je de ander in zijn afwijkende meningen en gedragingen verdragen?
Mimi Jorna is organisatieadviseur en mediator en sinds 2021 lid van de afdeling Twente-Achterhoek
Twente-Achterhoek
De afdeling Twente-Achterhoek bestaat ruim dertig jaar.