traditionele 'verbroedering' met onze 'zustervereniging' Westkwartier

Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen

Terugblik

Verslag van de bijeenkomst samen met Westkwartier op donderdag 8 december 2022.

Pol Sansen, onze bevlogen secretaris, had deze avond andere dringende verplichtingen. Ik ben Uw ersatz-dienaar voor dit zakelijke, dichter bij de grondse, maar interactief verslag met veel links.

Na de uitstekende maaltijd met hertenkalf verwelkomt voorzitter Paul Klep, onze gasten uit het Westkwartier en leidt onze spreekster, Mevr. Christiane Struyven in. Zij is juriste van opleiding en is sinds 2009 gids voor Bozar en andere musea, auteur van kunstliteratuur en kunstreisbegeleidster. Haar recent boek heeft als titel: “Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen?” Haar voordracht gaat over de hedendaagse kunst van 1990 tot 2020.

Globalisatie door neoliberalisme (Tatcher, Reagan en Deng Xiaoping) en het internet creëerden nieuwe markten en veel nieuwe superrijken, die als belegging investeren in kunst. Gevolg, talloze nieuwe galerijen, privémusea ,2700 in de laatste 30 jaar(denk daarbij bijv.aan Louis Vuitton en Chambre de commerce in Parijs, Voeten en Huts in Vlaanderen). Tevens zijn er al 2000 freeports waar kunst in goede omstandigheden, anoniem en taxfree bewaard wordt. In de laatste 18 jaar zijn er 20 keer zoveel.

Een belangrijke trend in deze hedendaagse kunst is neo-pop-art. Andy Warhol kwam er eerst mee. De trend ligt vooral op het commerciële, op het kitscherige af, maar wel toegankelijk en gegeerd. Belangrijke hedendaagse kunstenaars die hieraan beantwoorden zijn Jef Koons (was beursbrooker) en Damien Hirst.

Mevr. Struyven stelt ons 5 vrouwen, die geëngageerder zijn dan de mannelijke voorbeelden, en 5 mannen voor die tot de top van de hedendaagse kunst behoren:

1/ Marlene Dumas reageert als blanke Zuid-Afrikaanse met portrettenreeksen die een aanklacht zijn van de apartheid. Marlene Dumas - Wikipedia

2/ Mona Hatoum: Palestijnse, geboren in Libanon. Zoekt haar inspiratie in het ontheemd zijn, het telkens moeten herbeginnen in een nieuwe omgeving met toch altijd het lot van de Palestijnen in het achterhoofd. Nature morte aux grenades. Mona Hatoum - 13 artworks - installation (wikiart.org)

3/Doris Salcedo (Columbia) is geïnspireerd door de burgeroorlog in Colombia, waarbij ze in haar werk het geweld aanklaagt tegen burgers. ‘Shibboleth I‘, Doris Salcedo, 2007 | Tate; Doris Salcedo - Wikipedia

4/ Kimsooja (Zuid-Korea) is als kind veel verhuisd en gebruikt dit ontheemd zijn in videoinstallaties en diverse kunstvormen. Kimsooja - Wikipedia

5/ De Servische, Marina Abramovic gebruikt haar lichaam als medium voor haar kunst. Marina Abramović - Wikipedia

Door tijdsgebrek kwamen de mannen minder uitgebreid aan bod:

1/Ai Wei Wei, die zich afzet tegen het Chinees regime.

2/ Damien Hirst die als ondernemer grote kunstcollecties maakt of laat maken door een team kunstenaars om voor veel geld te verkopen.

3/ Banksy, de graffiti kunstenaar

4/ Mark Bradford, die als arme zwarte kapper uit de arme wijken van Los Angeles, na een opleiding als kunstenaar, nu grote werken met papiersnippers vervaardigt.

5/ sorry, die vergat ik te noteren door de haast van de spreekster of door mijn trage schrijven. Dankzij de hulplijn van onze kunstgoeroe, Pol Sansen, weet ik opnieuw dat het over Peter Doig gaat. Peter Doig - WikipediaAfbeelding met tekst, oranje, schilderij</p>
<p>Automatisch gegenereerde beschrijving

Dag vroeg of we in deze presentatie niet de meest toegankelijke hedendaagse kunst kregen? Zijn ervaring is dat in de musea 90 % minder genietbaar is. Mevr. Struyven beaamt dit, en zegt dat er inderdaad veel kaf onder het vele koren is.

Globaal een erg toegankelijke voorstelling die de angst van velen voor hedendaagse kunst wellicht wat zal gerelativeerd hebben.

 

Koen maakt ons in zijn bekende stijl warm voor Virginie Lovelinck en voor de digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl.org). Hans Voorbij, voorzitter van Westkwartier en medeoprichter van dit platform, legt ons in het kort de ontstaansgeschiedenis ervan uit. Een mooie gratis ‘fundgrube’.

Wat later dan gewoonlijk, maar erg voldaan, konden de 19 Westkwartierers en de 22 Westhoekers afscheid nemen.

Volgende vergadering Nieuwjaarsviering op maandag 16 januari, een week vroeger omwille van vakantie van het restaurant.

Beste eindejaarswensen van het ganse bestuur.

Jean Verstraete

Een activiteit georganiseerd door: 

Afdeling Westhoek recruteert leden uit de ganse Westhoek.

Kort

Plaats: 
restaurant Drie Koningen Beauvoorde
Wanneer: 
donderdag, 8 december, 2022 - 19:30
Beschrijving: 

Samen met Westkwartier krijgen we uitleg over de actuele kunst door Mevr. Christiane Struyven

Spreker: 
Christiane Struyven
Over de deelname: 
meer dan 40 deelnemers waarvan een grote delegatie van 19 uit Westkwartier