Bob Van Hee over de geschiedenis van Stuivenbergziekenhuis

Bob Van Hee over de geschiedenis van Stuivenbergziekenhuis

Terugblik

Beste vrienden,

Trots op onze gezondheidszorg mogen we zijn. 

Prof. van Hee is Princelid in Antwerpen en heeft als gewestvoorzitter nog enkele van onze leden geïnstalleerd. Hij werkte vele jaren in het Stuivenbergziekenhuis, tot er ook in Antwerpen een universitair ziekenhuis kwam in 1979. Dr van hee is ook medewerker van het Museum van de Geschiedenis van de Gezondheidszorg, gehuisd in het Stuivenberg: http://www.museumgeneeskunde.be/ 

Pas rond 1850 werden bacteriën en anesthesie ontdekt en werd het gasthuis een ziekenhuis: een plaats om te genezen in plaats van te sterven. Stuivenberg was bij de oprichting in 1880 een hypermodern ziekenhuis: er was verlichting, verwarming en afkoeling voorzien, en een chemisch labo om medicijnen te maken, een labo bacteriologie en een röntgenapparaat. Een aantal wereldbefaamde artsen hielden praktijk in Stuivenberg: chirurg Albin Lambotte lag aan de basis van de orthopedie en dr. Fritz Sano is een grondlegger van de de psychiatrie, de eerste vrouwelijke chirurge in België Jeanne Verschueren en dr Ludo van Bogaert, befaamd neuroloog.

Sinds de jaren 50 is het ziekenhuis aangepast aan de moderne tijd met private kamers en bijkomende vleugels. Vanaf 2023 verhuizen alle ZNA ziekenhuizen naar het Cadix ziekenhuis op het Eilandje. De nieuwe bestemming van Stuivenberg is nog niet bekend.

Een activiteit georganiseerd door: 

50 jaar en helemaal mee

Kort

Plaats: 
Den Eyck, Kasterlee
Wanneer: 
vrijdag, 9 december, 2022 - 19:00
Beschrijving: 

Bob Van Hee over de geschiedenis van Stuivenbergziekenhuis

Spreker: 
Bob Van Hee