Het Gezin van Paemel

Heerlickheyt Mechelen viert 60 jaar Prince in Mechelen

Terugblik

60-jarige Mechelse Prince laat digitale Cyriel Buysse ‘heerlijk’ schitteren

Heerlickheyt Mechelen vierde zijn 60-jarig bestaan met een one man show van acteur Valentijn Dhaenens die dankzij digitale animatie alle elf personages van ‘Het gezin van Paemel’ op ongeëvenaarde wijze op de bühne bracht. In aanwezigheid van vicepresident Ruud Hagenouw, gewestpresident Frank Judo en de Vlaamse oud-minister-president Luc Van den Brande heette de Mechelse afdeling heel wat potentiële nieuwe leden in een uitverkochte schouwburg welkom.

De Mechelse afdeling besloot om zijn diamanten jubileum in twee schuifjes te vieren.    Afgelopen vrijdag 28 april was het dus de beurt aan een digitale versie van de Nederlandstalige toneelklassieker ‘Het gezin van Paemel’ van Cyriel Buysse dat in een nieuw digitaal jasje het erfgoed van de Lage Landen weer tot leven bracht. Op 21 oktober gaan de leden en partners onderling dan de boot op naar het Sint-Amands van Emile Verhaeren om nadien feestend en dansend opnieuw huiswaarts te keren.

Na de gesmaakte toneelvoorstelling kwamen de gewestpresident Brabant-West Frank Judo en de Mechelse Prince-voorzitter Bernard Sintobin in hun speeches kort terug op de 60-jarige Mechelse Prince-geschiedenis die op 21 mei 1963 als tiende afdeling van de Prince met vijftien leden van start ging. Judo benadrukte de eigenheid van de Mechelse afdeling die binnen de Orde als geheel heel wat had betekend. Denken we maar aan Herman Candries die ooit president van de Orde was. Hij viert vandaag zijn 50-jarig Mechels Prince-lidmaatschap en ontving daarvoor een ‘gouden’ oorkonde.                                                             

In een begeleidend jubileumboekje getuigden Mechelse Prince-vrienden over het plezier om Prince te zijn terwijl een ABC van de Prince geïnteresseerde bezoekers van de toneelvoorstelling hopelijk op weg zal zetten tot een eventueel lidmaatschap in de nabije toekomst.

Sintobin herinnerde eraan dat de Mechelse afdeling altijd een dynamisch genootschap is geweest en nog is. Al van bij zijn oprichting meldde één van de externe Prince-vrienden aan het Presidium: ‘We hebben reeds voor hete vuren gestaan, maar nergens zoals te Mechelen.’ Uiteraard, zo Sintobin, is de Mechelse afdeling die ooit heel wat Lierse en Klein-Brabantse leden telde ondertussen sterk geëvolueerd. Getuige het gewestsymposium van verleden jaar waar laaggeletterheid aan de orde was. Vandaag steunt Mechelen de leerstoel Nederlands in Zagreb. Momenteel telt Mechelen 42 leden die na dit eerste luik van de  60-jarige viering allicht verder zal bloeien. 

Afspraak in 2033 als we ons platina jubileum vieren

Frank Hellemans

Een activiteit georganiseerd door: 

Acht jaar na de eerste stappen richting Orde in 1955 zag de afdeling te Mechelen, als tiende in de rij, het levenslicht. Het 60 jaar verenigd zijn liet zijn sporen na.

Kort

Plaats: 
Kunstencentrum nona, Mechelen
Wanneer: 
vrijdag, 28 april, 2023 - 20:00
Beschrijving: 

Heerlickheyt Mechelen viert 60 jaar Prince in Mechelen met de opvoering van het toneel stuk 'Het Gezin van Paemel'

Spreker: 
Theatercollectief SKaGeN met Valentijn Dhaenens
Over de deelname: 
116 aanwezigen