NTC activiteit De Meierij: Kom over de drempel. Taalcafé bij de vluchtelingen op Meerwijk.

Het taalcafé

 

Het taalcafé is een laagdrempelige activiteit waarbij het contact en de communicatie tussen vrijwilligers en bewoners centraal staan. In een café drink je koffie/ thee of een drankje, praat je met elkaar of speel je een spelletje en soms zing je met z'n allen.

 

In de grote zaal staat vanaf 10.00 uur de koffie/thee klaar met een koekje. De bewoners komen binnendruppelen. De fanaatste staan mij al op te wachten, vol vragen. Iedereen vind een plekje en ik vertel dat we bijna te laat waren omdat de sluis open moest. Wat is een sluis? Ze kennen het bouwsel omdat ze hun kinderen aan de andere kant van de sluis naar school brengen op De Havelij. Maar hoe werkt het nauw precies en waarom?

Met hulp van een flipover teken ik de sluisdeuren, de hoogte van het water aan een kant en de hoogte van het water aan de andere kant. Soms moet ik een woord of zin in een telefoon inspreken voor de vertaling. Tja dat lage land achter de zee. Ze hadden geen idee hoe wij het water moeten bevechten. Als we naar het museum gaan kunnen zij op de maquettes heel goed zien waar polder is, waar hogere plekken zijn en hoe de rivieren stromen en het kanaal met de sluis.

 

Of we nog een keer kunnen zingen vooral dat lied over heimwee. Ik zoek Guus Meeuwis op met 'Brabant': 'ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad…' Het heimwee is van de gezichten af te lezen. En ´dan voel ik mijn huissleutel diep in mijn zak'. De sleutel van je huis in je broekzak als dat eens kon. Dan klinkt er ineens een Syrisch lied, gevolgd door een Afghaans en een Russisch lied. Zingen doet goed. Vrolijk vertrekt iedereen naar de meldafspraak met het COA.

Volgende week de spelletjes.

 

Afdeling De Meierij is een toegewijde groep mensen die de Nederlandse taal en cultuur in haar verscheidenheid met elkaar bespreekt in maandelijkse bijeenkomsten.