Totalitarisme, terrorisme en taalcafés bij Prince-Academie

Een actueler thema was gezien de Amerikaanse presidentsverkiezingen nauwelijks mogelijk. Aanstaande dinsdag, 19 november dus, spreekt de historicus en jurist professor Herman van Goethem bij de Prince-Academie over de vraag 'Totalitarisme, hoe ontstaat het en hoe kunnen we ons ertegen wapenen'. Aanmelden kan nog…

 

Totalitarisme, hoe ontstaat het en hoe kunnen we ons ertegen wapenen?
Herman van Goethem

In de serie Totalitarisme komt op dinsdagavond 19 november Herman Van Goethem aan het woord. Van Goethem is historicus, jurist, hoogleraar en hij was tot juni 2024 rector van de Universiteit Antwerpen. Hij is bovendien Princelid van de afdeling Antwerpen-Land van Ryen.
De titel van zijn lezing 'Democratie en populisme, kiesstelsels en partijvorming' is zeer actueel en veelbelovend. In de negentiende eeuw werd de basis gelegd van onze parlementaire democratie. De vragen die toen aan de orde waren, zijn nu opnieuw actueel om de problematische verhouding tussen democratie en populisme beter in te kunnen schatten.

Welke rol is weggelegd voor politieke partijen? 
Wat met partijtucht?  
Het 'algemeen belang', bestaat dat wel? 

Je kunt je nog inschrijven. De lezing begint om 20.00 uur.

 

De duivel in elk van ons
Christophe Busch
De laatste lezing in de serie Totalitarisme vindt plaats op maandagavond 16 december. Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut in Mechelen, zal dan spreken over zijn recentste boek De duivel in elk van ons - Van Holocaust tot terrorisme: hoe gewone mensen in staat zijn tot buitengewoon kwaad. Ook dat wordt vast een heel interessante avond! Zie voor meer informatie en inschrijven. De lezing begint om 20.00 uur.

Wilt u Christoph Busch liever 'live' horen spreken, dan kan dat op 10 december bij de afdeling Tienen.

Maurits de Jongh
De eerste lezing uit de serie van Maurits de Jongh (De 'heerschappij van niemand': bureaucratie tussen totalitarisme en positief staatsbegrip) kan je uiteraard terugkijken.

Debatsalon met An De Moor en Bart Caron

Op 25 november is er een ontmoeting over literatuur met An De Moor en Bart Caron (afdeling Gent Willem I) voorzien over het door hen samengestelde literatuurhandboek Overhaald. In dit boek zijn verhalen te vinden voor laagtaalvaardige en anderstalige leerlingen tussen 11 en 19 jaar. De verhalen zijn aangepast aan de leefwereld en het taalniveau van die jongeren, maar dagen hen tegelijkertijd inhoudelijk uit en stimuleren hun leesmotivatie. Kortom weer iets heel anders dan alle vorige afleveringen van de ontmoetingen met auteurs in deze serie. Geïnteresseerd? Schrijf je in.

Bibliotheek

Klik op de website van de Prince-Academie ook het knopje Bibliotheek eens aan. Al 56 Princeleden hebben hun meest recent gepubliceerde boek aan de lijst toegevoegd en de lijst groeit nog steeds!

Taalcafés: Princeleden helpen studenten Nederlands

De Prince-Academie organiseert natuurlijk ook weer taalcafés. Studenten Nederlands aan buitenlandse universiteiten krijgen op 2 en 3 december de kans om gedurende twee keer vijfentwintig minuten een op een met een Princelid en moedertaalspreker te spreken. Zo kunnen ze hun spreekvaardigheid oefenen en zelfvertrouwen opbouwen. Je bent met twee in een digitale Zoomkamer, dus er is geen strenge docent(e) bij die punten geeft. Geef de studenten die kans en doe mee. Er komen vaak interessante gesprekken uit voort!

Kortom

Doe mee met de mooie initiatieven van de Prince-Academie. Juist in deze koude, natte wintermaanden kun je comfortabel vanuit je leunstoel thuis heel actief zijn, anderen helpen, kennis opdoen en vooral meepraten, meedenken en meedoen.

Mieke Langenberg
Lid werkgroep Prince-Academie

 

Terug naar de PrincEzine (op de website)? Klik hier.