Lezing laaggeletterdheid, rol van bibliotheken door Astrid Kroon

Laaggeletterdheid: rol van bibliotheken?

Terugblik

Lezing laaggeletterdheid Astrid Kroon van Rijnbrink Advies

Astrid is strategisch adviseur van culturele instellingen en bibliotheken. Zij gunt ons een blik in de wereld van de laaggeletterdheid, ondersteund door een boeiende Powerpoint presentatie. Dit thema sluit aan bij een van de hoofdthema’s van de Orde. 

Een korte impressie uit haar presentatie die separaat wordt doorgestuurd: Bibliotheken evolueren van boekenverzamelplaats naar maatschappelijke educatieve pleisterplaats. Het boek is een bron en geen hoofddoel meer. De Orde-leden hebben allemaal een positieve associatie met lezen, maar dat hebben laaggeletterden zeker niet! Ontsluiting van kennis is voor hen zeer lastig. 

1 op de 9 mensen is laaggeletterd, 65 % is NL-er, 35 % is migrant. Zij schamen zich hiervoor en zijn een kei in het camoufleren. 43% vd laaggeletterden is werkloos en 73% is eenzaam. 

Laaggeletterdheid kost Nederland 1 miljard per jaar, doordat deze mensen alle informatie niet tot zich kunnen nemen, vaker naar de dokter gaan, medicatie niet kunnen lezen en vaak en veel een beroep moeten doen op anderen. Een 4-jarige in een taalrijk gezin kent 3500 woorden, een 4-jarige in een taalarm gezin kent 1500 woorden. Deze kloof wordt alleen maar groter. Een 12-jarige in taalrijk gezin kent 17.000 woorden tegenover 10.000 woorden in een taalarm gezin. Dus interactie tussen ouder en kind is van essentieel belang, PRAAT en LEES VOOR! Door 15 minuten per dag te lezen met een kind wordt de woordenschat met 1000 woorden per jaar verhoogd. 

Er is nu een ambitieus doel geformuleerd voor 2020-2024 waarvoor 425 miljoen beschikbaar is; Tel mee met Taal. Doel: een doorbraak bewerkstelligen zodat kinderen en volwassenen uit een taalarme omgeving kunnen ontsnappen en zo daadwerkelijk tot bloei kunnen komen en dit kunnen voortzetten in hun toekomstige omgeving. 

Een activiteit georganiseerd door: 

Wie is de afdeling Apeldoorn van de Orde van den Prince?

Afdeling Apeldoorn, geïnstalleerd  op 17 september 1990.

Kort

Plaats: 
Apeldoorn
Wanneer: 
maandag, 16 september, 2019 - 20:00
Beschrijving: 

Programma Apeldoorn 16 september 2019(30/09/2019)

16 september 2019: Lezing laaggeletterdheid, rol van bibliotheken door Astrid Kroon