Filmpje over dt-fouten wint eerste Olympiade Nederlands

Met een onderzoek naar de oorsprong van dt-fouten won de zeventienjarige Polly Jean Hollanders de allereerste Olympiade Nederlands, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen, dat wordt ondersteund door de Taalunie, de Orde van den Prince, Pelckmans Uitgevers en Standaard Boekhandel.

Waarom maken we dt-fouten? Vertoont het literaire werk van Willem Elsschot koloniale trekjes? Wat drukken emoji uit? Het zijn maar enkele van de onderzoeksvragen waarover de zeven finalisten van de allereerste Olympiade Nederlands zich de voorbije maanden hebben gebogen. Ze verdiepten zich in wetenschappelijke literatuur, werkten hun onderzoek zelf uit en deelden hun bevindingen in een heldere presentatie. Elke kandidaat kon daarbij rekenen op de hulp van een professor in de Nederlandse taal- of letterkunde. De jury was onder de indruk van het niveau van alle zeven finalisten uit Vlaanderen en Nederland. "De passie voor de studie van de Nederlandse taal en literatuur is springlevend", werd er geconcludeerd.

Chatgeschiedenis

Polly Jean Hollanders, laatstejaars van het Pius X Instituut in Antwerpen, speurde in haar eigen chatgeschiedenis naar dt-fouten en analyseerde die door inzichten uit de psycholinguïstiek, de taalkunde en de statistiek te combineren. "Ik onderzocht of er achter mijn dt-fouten een bepaalde logica zat", blikt Polly terug. "Volgens mij was die er. Het gaf ongelooflijk veel voldoening toen echte taalwetenschappers mijn hypothesen konden bevestigen." De jury prees haar "voortreffelijke wetenschappelijke inzicht, grote welbespraaktheid en aanstekelijke zin voor humor". "De jury had daarnaast opvallend veel lof voor de andere kandidaten en sprak in haar verslag van een hoogstaande finale die de wetenschappelijke rijkdom van de Nederlandse taal en literatuur demonstreerde", vertelt professor Kevin Absillis (UAntwerpen), de initiatiefnemer van de Olympiade.  

'In uw kot'

Na een schriftelijke ronde in februari waar 350 jongeren aan deelnamen, bleven nog zeven Nederlandse en Vlaamse jongeren in de running voor de laatste ronde van de allereerste Olympiade Nederlands. In normale omstandigheden hadden de kandidaten hun onderzoek live moeten presenteren, maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. De organisatie stippelde een alternatief traject uit en vroeg de finalisten om 'vanuit hun kot' verder te werken en over hun onderzoek te vertellen in een filmpje. Een internationale jury beoordeelde de uiteindelijke resultaten.

Prijzenpakket

De laureate won met haar filmpje een prijzenpakket met onder meer een (gevulde) e-reader, een boekenpakket en een waardebon van 500 euro, die werd gesponsord door de Orde van den Prince. In de huidige omstandigheden kon een gewone plechtigheid niet worden georganiseerd. De organisatoren besloten Polly Jean thuis te verrassen met het heugelijke nieuws en de prijzen. Antwerps stadsdichteres Maud Vanhauwaert kreeg daarbij het laatste woord met een eigenzinnige laudatio voor de laureate: "Nu al is zeker. Polly Jean, jij zult je nooit vervelen. Want wie zich kan verliezen in de taal, wint verbeelding voor het leven."

 

DB-lid Herman Bosmans reikt winnares Polly Jean Hollanders de waardebon uit.